V Štorah so se skregali s higieno in čistočo

28. 05. 2013 00:00

Komisijo, posebno komisijo so zahtevali, da bi uradno ugotovila vse tisto, kar dnevno ugotavljajo vsi, ki službeno ali privatno romajo skozi Štore.

Pismeno se je moralo potrditi, da rabijo velikansko metlo, trdo ščetko in veliko vode, da bodo lahko počistili vso nesnago, ki je na in ob cesti, na dvoriščih in drugih mestih.

No, in druge podrobnosti? Šolsko dvorišče obkroža z gornje strani jarek, poln gnojnice, odplake in druge smrdljive tekočine. Otroci so se popolnoma prilagodili taki okolici in izgleda, da jim pri telovadbi, posebno pri dihalnih vajah tako ozračje prav nič ne moti. Tudi vse tisto, kar iz zgornjih hiš preko zida priteka k vodnjaku, je v popolnem skladu z opisanim stanjem. Pred mesnico so velike mlakuže, preko katerih preskakujejo ljudje, ki v dveh dolgih kačah čakajo na meso in tobak. Sam izgled mesnice še ne bi bil tako napačen, če ne bi prihajalo v to mesnico meso iz klavnice, ki je zbirališče vseh muh iz Štor in okolice, če ne bi bil sestavni del mesnice predpotopni hlev z neverjetno zanemarjenim gnojiščem in drugimi neurejenimi pritiklinami. Nerazumljivo in čudno je, kako so ljudje lahko ravnodušni ob nesnagi, ki se odteka iz klavnice v glavni cestni jarek, ki je leglo nesnage in je v sramoto vsem vaščanom.

Pojdite naprej po glavni cesti proti Šentjurju, pa boste po starih škatlah, kosteh, papirju in drugih odpadkih verjetno dobili vtis, da so vse Štore ena sama velika smetišnica. Prav nič se ne smete začuditi, če boste ob vstopu v majhno, temno mlekarno ugotovili, da res poznajo čistoče in da se ne zavedajo, da je tako stanje lahko zelo nevarno za zdravje vseh odjemalcev. Prodajalki v tem prostoru je bilo kar nerodno, ko so menda prvič odprli zastrta okna in je bil odstranjen nepotreben papir, kateri je ščitil umazano mlekarno pred radovednimi pogledi mimoidočih.

Poglejte še malo v pekarno, vtaknite nos v skladišče okrajne trgovine, zadržite se še tu in tam, pa boste verjetno takoj pohiteli na postajo, da se čimprej odpeljete.

Kdo pa je kriv vsega tega? Vidite, to je ravno tista zadeva, katero ne bo menda rešila nobena komisija. Poglejte! Glavni obcestni jarek je v kompetenci krajevnega odbora. Za mesnico in odtekajočo nesnago je odgovorna tovarna.

Šola je na pol prosvetnega, na pol industrijskega značaja. Mlekarno bi moral urediti Mlekopromet, ker pa so odjemalci večinoma delavci, smatrajo, da bi to lahko uredila tovarna. Vsi navedeni pa so preko jarkov odvisni od železnice, katera mora dati dovoljenje, da se bo lahko izvedla pravilna kanalizacija.

Tak kompetenčni boj traja že več mesecev in ne bo nič čudnega, če bo prej prišlo do neke okužbe, kakor pa bo to, ne ravno komplicirano vprašanje, uspešno rešeno.

Celjski tednik, 29. 5. 1948

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 3,884 seconds.