V tednu čiščenja sadnega drevja je bilo opravljenih komaj 20 odst. predvidenih del

27. 11. 2013 07:40

Teden čiščenja sadnega drevja je za nami. Uspehi doseženi v tej akciji niso izpolnili pričakovanj. Plan čiščenja je izpolnjen šele 20 odst. Pokazalo se je, da naši sadjarji še vedno smatrajo za čiščenje drevja edino prikladen pomladanski čas. Nikakor pa ni opravičljivo odlaganje čiščenja v predelih, ki so okuženi z ameriškim kaparjem, kajti vsi ti in sosednji predeli bodo po planu okrajnega kmetijskega odseka te dni razkuženi s škropljenjem. Škropiti drevje pred temeljitim čiščenjem pa je brezuspešno.

Akcija škropljenja je v vsem okraju že v polnem teku. Tri prevozne škropilnice so pričele z delom pred tednom dni. V Zgornji in Spodnji Hudinji, Trnovljah in Škof j i vasi so že škropili. V Hudinji in Trnovljah so sadjarji razumeli važnost škropilne akcije. Pripravili so potrebno delovno moč in skrbno očistili drevje. Pričakovati bi bilo, da bo tako povsod, kajti posestniki imajo od škropljenja le korist. Motorista, prevoz in obrabo škropilnic plača namreč Okrajni ljudski odbor sam.

Toda v Škofji vasi, na ekonomiji Tovarne odej, mislijo drugače. Čeprav imajo drevje okuženo, nimajo razumevanja za napore okrajnih kmetijskih strokovnjakov. Ob prihodu škropilne ekipe je upravnik pokazal popolno brezbrižnost. Zaradi njegove malomarnosti bo morala škropilna ekipa še enkrat v Škofjo vas — ko bo drevje očiščeno.

Ta primer je doslej edini v škropilni akciji in želeti bi bilo, da bi ostal osamljen.

Če bo vreme ugodnejše, bodo prihodnji teden vključili v delo še 4 škropilnice in akcija bo stekla s podvojeno hitrostjo.

Plan, predpisan od Ministrstva za kmetijstvo, je doslej izpolnjen za 15 odstotkov. Okrajni ljudski odbor je sklenil, da bo celoten plan do 15. Decembra dosegel in presegel, če bo vreme ugodno, za 100 odst. Sadnega drevja, našega bogastva, ne bomo malomarno prepustili poginu!

Celjski tednik, 27. 11. 1948

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 0,943 seconds.