Vabilo Afriki

08. 03. 2013 00:00

Celje je pobudilo akcijo, da bi še v tem letu, če le bodo možnosti, v mestu ob Savinji organizirali veliko mednarodno kulturno manifestacijo — njen naziv naj bi bil Afriška kultura na naših tleh. Namen te kulturne prireditve bi bil večplasten — predstavila naj bi duhovno bogastvo mlade Afrike, s prireditvijo bi izrazili tesno povezanost Jugoslavije s tretjim svetom, naše zanimanje za kulturna pota dežel v razvoju, odprli pa bi najbrž tudi možnosti za druge vrste povezovanja (gospodarstvo).

Manifestacija naj bi predstavila našim delovnim ljudem folklorni ansambel, likovno razstavo mlade Afrike, knjižni pregled novejše afriške besedne umetnosti in kakega pomembnega književnika, nekaj filmskih del afriške kinematografije, morda zabavni ansambel in še kaj.

Celje bo po usklajevalnih razgovorih povabilo na to prireditev več afriških držav — ZAR, Libijo, Alžir, Etiopijo, Kenijo, Zambijo in še katero. v pripravi te manifestacije naj bi bilo v večji meri vključeno tudi zainteresirano celjsko gospodarstvo. V prvem predlogu organizacije kulturne manifestacije Afriška kultura na naših tleh je tudi misel, da bi bil sestavni del programa posvet — Afrika, njena kultura in možnosti sodelovanja z Jugoslavijo.

Predstavniki celjskega kulturnega življenja bodo v teh dneh v republiki vodili prve konkretnejše razgovore o možnostih

Za organizacijo te kulturne prireditve. Če je ne bo mogoče izpeljati že v tem letu, pa je predlagano, da bi jo prestavili na prve mesece prihodnjega leta. Nedvomno gre za pobudo, ki zahteva širšo družbeno pozornost. Se posebej, ker je Celje pripravljeno vložiti mnogo naporov za kakovostno uresničitev te, po pomenu nedvomno mednarodne prireditve.

Novi tednik, 8. 3. 1973

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 2,174 seconds.