Začeli smo izdelovati akvarelne barve

21. 04. 2014 06:59

Lep uspeh prizadevanja za našo gospodarsko osamosvojitev pomeni novatorstvo Rada Jenka, direktorja tovarne barvil AERO v Celju. Novator je omogočil proizvodnjo akvarelnih barv. Tako je bila uvedena proizvodnja artikla, ki smo ga pred vojno izključno uvažali.

Posebna zasluga novatorja je, da je po mnogih poizkusih ugotovil najprimernejšo sestavo veziva, najboljše organske in anorganske pigmente ter substrate za vsak posamezni barvni ton.

Domače akvarelne barve so se izkazale popolnoma enakovredne najboljšim tujim izdelkom. Poizkuse za izdelavo akvarelnih barv je začel že pred poldrugim letom. Pri delu je moral premagovati precejšnje težave. Treba je bilo najti pravo sestavo veziv, zakaj barvni gumbi so bili p r e t r di ali premehki. Ni bilo tudi primernih surovin in strojev. Končno je uspel. Proizvodnja akvarelnih barv se je začela in lahko jih izdelamo dovolj za vso Jugoslavijo. Zdaj uvažamo le še nekaj barvil. Razvoj naše kemične industrije anorganskih barvil pa bo omogočil popolno osamosvojitev. Kakovost naših izdelkov je mnogo večja od madžarskih in italijanskih. Barvice so bolj topne in tudi barvni ton je lepši. Madžarska barvica velja 5 din (cena časopisa 2 din, op.), naša pa 1,50 dinarjev.

Na vprašanje, kaj ima novator še v programu, je nadaljeval: »Zdaj delam poizkuse za izdelavo tušev in tempera barvic. Poizkusni izdelki so že dosegli kakovost blaga na trgu. Hočem pa izdelati boljše. Končal sem že tudi poizkuse za izdelavo črnil za nalivna peresa.

V naši tovarni pa bi mogli izdelovati tudi matrice, kemični papir in pisalne trakove vseh barv, vendar zdaj še nimamo surovin.«

Novator je prejel za svoje delo pohvalo in nagrado.

Celjski tednik, 23. 4. 1949

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
154 queries in 3,203 seconds.