Zmagoslavje celjskega gledališča na gostovanju v Mariboru


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 70 leti objavljen članek v Savinjskem vestniku. Vabljeni k branju:

Vabilu mariborskega gledališča na gostovanje v Mariboru smo se celjski gledališčniki odzvali zelo radi, vendar s precejšnjo zaskrbljenostjo. To je bilo prvo gostovanje našega poklicnega gledališča v obmejnem Mariboru, ki ima za sabo svetle in slavne tradicije enega najboljših dramskih gledališč v državi in pa preizkušeno ter zahtevno občinstvo. Naš mladi ansambel, ki se šele oblikuje in ki je šele na začetku svoje umetniške ustvarjalne  poti, se je tokrat prvič predstavil mariborskemu občinstvu.

Ker »Ljubezni štirih polkovnikov«, ki so jo Mariborčani želeli, zaradi hudih bolezni v ansamblu začasno ne moremo uprizarjati, smo se odločili, da gostujemo z »Mladostjo pred sodiščem«, ki je v Celju in okolici dosegla presenetljivo velik uspeh.

In zaskrbljenost, ki nas je v 11. maja spremljala na poti v Maribor, se je umaknila veselju in sproščenosti: mariborski ansambel nas je sprejel tako ljubeznivo in prijateljsko, občinstvo pa nas je nagradilo s takim entuziastičnim viharjem odobravanja, kakršnega doslej celjski gledališčniki ne v Celju ne na gostovanjih še nismo doživeli. Po navdušenih aplavzih na odprti sceni med predstavo samo in po viharnem aplavzu na koncu druge predstave (imeli smo dve predstavi: popoldansko in večerno) sta govorila upravnika obeh gledališč. Jaro Dolar nam je čestital in nam izrekel laskavo priznanje, da je umetniški razvoj, ki ga je doseglo naše gledališče v tako kratkem času, naravnost presenetljiv ter se zahvalil za umetniško doživetje, Fedor Gradišnik pa je v svojem govoru izrazil željo in upanje, da bo to prvo gostovanje Celjanov v Mariboru začetek tesnega sodelovanja obeh gledališč, začetek rednih izmeničnih gostovanj in začetek skupnih naporov za delež, ki ga naši gledališči moreta in morata prispevati v zakladnico slovenske gledališke kulture.

Savinjski vestnik, 14. 5. 1954