“Minimalca” redefinirati in dvigniti na 700 evrov


Današnji praznik dela je aktualen že dolgo in bo verjetno tako dolgo, dokler se ne odpravi izkoriščanje. V tej luči je bila sredi aprila v celjski knjižnici javna tribuna, kjer so se na pobudo celjskega odbora IDS Združene levice pogovarjali o možnostih za zvišanje trenutne minimalne plače na 700 evrov neto, drugi ukrep pa bi bil redefinicija minimalne plače, s katerim bi iz minimalne plače izločili vse dodatke za delo.

Na javni tribuni so sodelovali Mojca Stropnik, sekretarka območnega odbora ZSSS Celje, Luka Mesec vodja poslanske skupine ZL in Miha Kordiš, poslanec ZL. Pogovor je povezovala Mateja Žvižej, aktivistka in članica IDS Celje.

Trenutna minimalna plača v Republiki Sloveniji je nižja od praga revščine, ki je postavljen pri 617 evrih. Obstaja tudi populacija, ki dela za plače, nižje od minimalne plače – samo v javnem sektorju se recimo kar sedem plačnih razredov nahaja pod minimalno plačo. V naši državi je tako več kot 54.000 zaposlenih (!), ki z najnižjimi plačami ne zasluži dovolj, da bi poskrbeli za vsakodnevne stroške.

Na drugi strani je s spremembami zakonodaje 10 % tistih z najvišjimi plačami v zadnjih dveh letih dobilo 80 milijonov evrov letno. Prejemnikoma minimalne plače se je dohodek v tem obdobju zvišal za devet evrov mesečno … Minimalna plača danes ne varuje pred revščino in ne omogoča dostojnega življenja ljudem. Takšno minimalno plačo lahko so imenovali tudi miloščina, ki ne omogoča dostojnega življenja.

Ob vsem naštetem velja opozoriti še, da je vedno več delavcev zaposlenih na načine, ki se minimalni plači in drugim socialnim pravicam popolnoma izognejo.

Mojca Stropnik, sekretarka območnega odbora ZSSS Celje: “Minimalna plača je pod pragom revščine. Vsi, ki živijo na tem, so čarovniki, saj je tako praktično nemogoče preživeti. Ljudje na minimalni plači so v hudi socialni stiski, kljub temu, da delajo, morajo že pred koncem meseca na karitativne ustanove po pomoč, da uspejo nekako prebroditi svojo družino čez mesec. Za dostojno življenje bi se minimalna plača morala dvigniti na 1000 evrov.”

Dvig minimalne plače je eden izmed pomembnih ukrepov za boj proti revščini. Kot je izpostavil poslanec Združene levice, Luka Mesec: “Dvig minimalne plače je nujen, saj je treba zaustaviti trend revnih zaposlenih in nasploh poskrbeti, da gospodarska rast, ki jo imamo v državi, preide v blaginjo za vse. Dvig minimalne plače pa je tudi razvojen ukrep, spodbuda za podjetja, da svojega razvoja ne bodo osnovali na stiskanju delavcev, ampak na tehnoloških izboljšavah in inovacijah.”

Poslanec Združene levice, Miha Kordiš, je v svojem govoru navedel še druge ukrepe za izboljšanje položaja delavstva: “Kot enega izmed ukrepov za izboljšanje položaja delavcev smo v  Združeni levici že večkrat predlagali zakon o inšpekciji dela, ki bi kadrovsko in finančno okrepil delovanje inšpekcij. Tudi tega je vlada zavrnila brez tehtne utemeljitve.”

Poslanca glede uspešnosti predlogov nista bila najbolj optimistična, saj je po njunem parlament trenutno žal ustanova, kamor pridejo socialne ideje umreti. Vseeno s širše zastavljeno kampanjo upajo, da jim bo uspelo spremeniti mnenje vladajoče koalicije, kar se ne bi zgodilo prvič.

zarja-celje-polsi-klik-2016