1. Festival Račka v celjski erotični galeriji: Produkcija želje in užitka (foto, video)


Galerija erotike Račka je ta konec tedna v knežje mesto ponesla pravi val erotike, zapeljevanja, kritičnosti in humorja. V petek je namreč svoja vrata prvič odprl Festival  Račka, ki v ospredje postavlja razmerje med seksualnostjo in erotiko. Festival z naslovom Produkcija želje in užitka v Rački združuje skupinsko razstavo in serijo šestih performansov, ki razkrivajo najširši spekter intimnosti, čustev in spolnosti.

1. Festival Račka je pritegnil veliko zanimanja in pogovora o spolnosti.
1. Festival Račka je pritegnil veliko zanimanja in pogovora o spolnosti.

Festival Račka, ki je nastal pod okriljem Centra sodobnih umetnosti Celje, je ob prvi ediciji pustil umetnikom proste roke. Organizatorji so se za to odločili, ker želijo odpreti osrednje vprašanje: kakšne vsebine in problematike v zvezi s seksualnostjo se v polju umetnosti oblikujejo danes in na kakšen način jih umetniki dajejo v premislek. Na takšen način lahko sledijo današnji percepciji spolnosti in vidijo, kakšen je današnji pristop do v preteklosti obravnavanih, še vedno aktualnih vprašanj.

Razstava tankočutno razkriva odnos do spolnosti, spolne identitete itd.
Razstava tankočutno razkriva odnos do spolnosti, spolne identitete itd.

V tem duhu se je v petek in soboto zvečer predstavilo petnajst domačih in tujih umetnikov ter umetniških skupin z večinoma novimi projekti. Vsak je na svojevrsten način skozi prizmo umetnosti ožarčil svoj pogled na spolnost in užitek. Festival Račka obiskovalca tako zelo široko zastavljeno ponese na tobogan vprašanj spolnih identitet, stereotipnih reprezentacij in spolnega izkoriščanja do umetniških manifestacij najrazličnejših izkušenj, želja in fantazij, povezanih z užitkom.

V okviru festivala tako umetniki postavljajo ogledalo družbi in njenega odnosa do spolnosti. Gre za dobrodošel projekt v knežjem mestu, ki tudi umetnost na celjskih tleh ponaša na nov nivo in se spopada s tematikami, ki so še vedno pogosto zapostavljene. Odpira nov prostor debate in kritičnega razmišljanja, saj umetnost obiskovalca popelje skozi osebne izkušnje, želje in fantazije, povezane z užitkom.

Več o samem festivalu nam je zaupala Irena Čerčnik, kustosinja razstave.

Ob tem pa vas vabimo tudi k ogledu fotogalerije, kjer smo v objektiv ujeli nekaj utrinkov iz petkovega odprtja festivala.

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije