11. Bumfest v Žalcu (2017) – mednarodni festival tolkalnih skupin (foto, video)


Včeraj se je z dopoldansko matinejo za osnovne šole v Žalcu začel že 11. mednarodni festival tolkalnih skupin, edini tovrstni dogodek v Sloveniji. Še isti večer je festival v Domu II. Slovenskega tabora Žalec dosegel prvi vrhunec, za katerega so z nastopi poskrbeli odlični glasbeniki.

V Žalcu že vse od leta 2007 poteka mednarodni festival tolkalnih skupin, ki združuje tolkalno glasbo s pestro mednarodno zasedbo glasbenikov. Umetniški direktor festivala je Dejan Tamše, ki tudi sam sodeluje s Slovenskim tolkalnim projektom – SToP. S številčno in aktivno ekipo so tudi letos v organizacijo ter izvedbo festivala vložili veliko truda in energije. Ambasador festivala Bumfest je Blaž Švab.

Za izvedbo festivala se je organizatorjem zahvalil župan občine Žalec Janko Kos in obljubil tudi nadaljnjo podporo Občine pri izvedbi festivala. 

Enega izmed mejnikov je festival obeleževal lani – 10. obletnico, na obisku je bil tudi predsednik Pahor. Prav to je med drugim v nagovoru izpostavil Tamše, ki je pred kamero spregovoril o letošnjem programu in samem festivalu:

 

V petkovem večeru najbolj navdušili multimedija, loop in doma narejeni inštrumenti 

Najprej sta se petkovem večeru predstavila Hrvata Filip Merčep & Nicolas Sinković, ki skušata glasbo predstaviti na sodoben način, s poudarkom na strukturi, barvi in zvokovnem karakterju. Poseben ambient ustvarjata z multimedijskimi efekti.

Drugi je v petkovem večeru na oder stopil mlad Avstrijec Niki Waltersdorfer. Slednji se je predstavil z loop efekt pedalom – eksperimentiral je z različnimi vrstami tolkal, dodal še igranje kitare in vokale. 

11_bumfest_zalec_2017_2

Zadnji pa so na oder stopili člani danske skupine HabenGoods, ki so obiskovalce navdušili z izvirnimi inštrumenti, ki so jih izdelali sami. Na Bumfestu so se predstavili z odličnimi remiksi popularnih pesmi, čemur so dodali ravno pravo mero humorja in dober ritem. Pravi recept za močan odrski nastop.

Vabljeni k ogledu utrinkov s petkovih nastopov:

 

V okviru festivala še trije odrski nastopi in delavnice

V sobotnem delu festivala se bodo zvečer predstavili še člani belgijske skupine BAM, ki z dodatki elektronike in saksofona pričarajo prijetno ritmično-melodično vzdušje za vsako priložnost, Nemec Claus Hessler pa bo pokazal, kako lahko komplet bobnov zveni  povsem enostavno, čeprav je tehnično zelo zahtevno. Še enkrat pa bo v soboto nastopil Niki Waltersdorfer.

Seveda pa se bodo v okviru festivala odvile številne brezplačne glasbene delavnice, ki bodo festivalu vdihnile še izobraževalno noto.

Vabljeni torej na mednarodni festival tolkalnih skupin v Žalec, pred tem pa si lahko ogledate petkovo galerijo fotografij.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”494″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

fitness-olimpus-polsi