12. festival Sredi zvezd v Žalcu (foto, video)

19. 05. 2014 21:07

DSC03594Leto je naokoli in tako je festival Sredi zvezd letos že 12. leto zapored poskrbel za glasbeno poslastico, večer a cappella glasbe. Tudi tokrat se je dogajanje odvijalo v dvorani  Doma II. slovenskega tabora v Žalcu. Obiskovalce je letos navduševalo 5 skupin: Bassless, M.J.A.V., Male Malice, Dotik in Cantemus.

Kot vedno, je tudi tokrat festival bil tekmovalne narave. Žirijo je na eni strani sestavljalo občinstvo, na drugi pa trio strokovnjakov. Letošnjo strokovno žirijo so sestavljali: priznana slovenska pevka Alenka Godec,  članica skupine Katrinas Sanja Mlinar Marin, in strkovnjak za a ceppella glasbo, profesor in aranžer Samo Ivačič.

Bassless
Bassless

Kot prva je na oder stopila mlada skupina Bassless, mnogim poznana po priredbi skladbe Vedno zame Guštija & Polone ter kot netekmovalna skupina ogrela občinstvo. Klemen Brezavšček, Karin Možina, Nastja Vodenik, Kristjan Virtič in Sašo Vrabič skupaj ustvarjajo šele leto dni, a so v tem času uspeli posneli že svoj prvi video, kmalu pa nas bodo razveselili še z drugim. Skupina izvaja predvsem vokalne priredbe popularne glasbe, v kateri se, kot pravijo sami, čutijo tudi elementi melanholičnega jazza ali ritmične tehno glasbe. Zbrane so navduševali s štirimi komadi, tekom nastopa pa so jim pri pesmi Isn”t she lovely lahko pomagali tudi obiskovalci. Ravnodušni niso ostali niti člani strokovne žirije. Alenka Godec jim je tako tik pred razglasitvijo rezultatov pred vsemi čestitala, hvali pa so se pridružili tudi poslušalci in jim še enkrat namenili bučen aplavz.

DSC03193
M.J.A.V.

Kot druga nastopajoča in prva v temovalnem programu je na oder stopila skupina M.J.A.V. in odobra razvnela srca moškeih. Skupina je svoje ime dobila iz začetnih imen članic, Maše, Jasmine, Ani in Veronike. Dekleta so se združila z namenom, da bi z glasbo širila ljubezen in pozitivno energijo. Njihov repertoar tako zajema slovenske popevke, dalmatinske in pa tudi druge tuje pesmi. Zbrane so očarale tako s svojim ubranim petjem, kot tudi z energičnostjo in nasmejanostjo na odru. Dekleta si si na koncu prislužila 3. mesto tako po izboru gledalcev kot žirije.

DSC03253
Male Malice

S terase hotela Žalec so prišle vsem dobro poznane Male Malice. Tako kot vsako leto, so tudi tokrat fantje poskrbeli za zabavo, pri čemer niso pozabili na kvalitetno izvajanje programa. Kdor slednjih do Any lesson fees that become non-refundable may be applied by Driving online defensive driving school (Acceptances) Limited at its sole discretion, and will ordinarily be paid to RDS Driving Services Limited within one month of such fees becoming non-refundable. petka še ni poznal, mu je na podlagi opisa skupine lahko bilo kaj hitro jasno, da se mu obeta zabavni večer. Male Malice pravijo, da so v letih svojega obstoja posegli v sam svetovni vrh dna svojega s patriotsko figuraliko nabitega diskretno lucidnega žanra. S svojimi zabavnimi vložki nasmejijo še tako zdolgočasen obraz ter navdušujejo s svojimi nadvse posebnimi glasbenimi priredbami. Poslušalci so bili seveda najbolj navdušeni nad priredbo komada Motori, kjer se je skupina pozabavala z oponašanjem oldtimerjev. Fantom so zbrani namenili 2. mesto, žiranti pa so bili nad njihovo celostno predstavo tako navdušeni, da so jih okronali za zmagovalce večera.

Dotik
Dotik

Čeprav smo po navadi priča presežku moških zasedb, je na tokratnjem festivalu dominiral ženski vokal. Kot tretja v tekmovalnem delu so namreč oder ponovno zasedla dekleta, tokrat iz skupine Dotik.  Dotik deluje šele pol leta, a je njihov repertoar že precej bogat. Prepevajo vse od klasične pa do pop in ljudske glasbe. Meja v žanru, kot pravijo same, za njih ni. Raznolikost in enotnost sta besedi, za kateri se zdil da ne sodita skupaj, pa vendar opišeta pevke Dotika.

Cantemus
Cantemus

Zadnji v tekmovalnem delu so se predstavili sedaj že dobri stari mački festivala Sredi zvezd, vse do lani tudi uradni organizatorji, vokalna skupina Cantemus. Slednja skupina že 14. leto s pomočjo svojih glasov poustvarja a cappella priredbe jazza in popa. Ideje za repertoar črpajo iz najpopularnejših pesmi starejšega in novejšega datuma ter jazz standardov, avtor večina aranžmajev pa je njihov umetniški vodja Matjaž. 4 dekleta in 4 fantje skupaj tvorijo skupino, ki vsako leto pokaže nov napredek. Kdor jih spremlja že od začetka, lahko opazi, da svojo glasbo venomer nadgrajujeo in tako vsako leto znova navdušujejo. Tudi letos so med žalčani poželi močan aplavz in si z njihove strani prislužili prvi mesto, med tem ko jih je žirija dodelila drugo.

Med tem ko so se preštevali glasovi, so si zbrani lahko privoščili še nekaj glasbene poslastice, a tokrat ne popolnoma a cappella. Oder so zasedla dekleta skupine Katrinas in zgolj ob spremljavi klavirja, na katerega je igrala članica žirije Sanja Mlinar Marin, odpela nekaj slovenskih viž. Zbrani so bili navdušeni in nedvomno jim je čas tako tudi hitreje minil.

Katrinas
Katrinas

Večer kot celota je kot vsa leta do sedaj navduševal zbrane. Kot je rekla Alenka Godec: “saj veste, v Žalcu je vedno odlična publika!”

Vabljeni k ogledu fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=569]

K. S.

polovicka_celje_klik

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
188 queries in 0,976 seconds.