Aguševi Džambo Orchestra v celjskem Plesnem forumu (foto in video)


agusevi_dzambo_orchestra_1Minuli četrtek je Plesni forum gostil odlično balkansko “trubaško” zasedbo iz Makedonije, Aguševi Džambo Orchestra. Orkester, ki ga je ustanovil pokojni Koco Agušev, prihaja iz makedonske Strumice, predstavil se je po skoraj vsej Evropi. Danes ga vodi Džambo Agušev, pod čigar vodstvom je zasedba bliskovito prišla do današnjega slovesa doma in po svetu kot ena najbolj energičnih in inovativnih tovrstnih zasedb.

Džambo Agušev, nečak ustanovitelja orkestra Koca, prihaja iz družine z bogato glasbeno zgodovino, v zasedbi namreč igra tudi Džambov oče Džemal. Džambo se je orkestru pridružil pri enajstih letih, takrat kot tretja trobenta. Zagotovo velika prelomnica se mu je zgodila leta 2006, ko se je kot najstnik udeležil tekmovanja v Kumanovem, kjer je pometel s konkurenco in osvojil prvo mesto. Slednje se je ponavljalo vse do leta 2011, ko so mu menda prepovedali, da tekmuje, da bi tako tudi ostali glasbeniki dobili priložnost za zmago.

Aguševim se je kot presenečenje večera na odru pridružil tudi odlični klarinetist Goran Bojčevski.
Aguševim se je kot presenečenje večera na odru pridružil tudi odlični klarinetist Goran Bojčevski.

Orkester je leta 2011 na svetovno znanem festivalu Guča osvojil tako nagrado žirije kot občinstva. Na tekmovanju v makedonskem kraju Pehčevo je prav tako osvojil vse nagrade. Morda so ravno nagrade na vseh tekmovanjih, katerih so se udeležili, botrovale, da se je vodje zasedbe in njenega prvega trobentača Džamba Aguševija prijela oznaka zastavonoše “nove trobentaške revolucije“.

Za številne ljubitelje tovrstne glasbe gre seveda za eno izmed najbolj čislanih balkanskih “pleh bandov” mlajše generacije. Slednje so še enkrat več dokazali v Plesnem forumu, kjer so na na noge spravili domala vse obiskovalce njihovega koncerta. Orkester se je predstavil s tradicionalnimi romskimi, makedonskimi in drugimi balkanskimi komadi, njihova odlika in glasbena širina pa se je zagotovo še enkrat več izkazala skozi energične in domiselne predelave pop hitov in drugih znanih skladb.

agusevi_dzambo_orchestra_3

Za presenečenje večera je poskrbel klarinetist in skladatelj, umetnik v najvišjem pomenu besede, Goran Bojčevski, ki ga angleški forum answers.com uvršča med najboljše klarinetiste sveta, o čemer priča tudi magisterij, opravljen z odliko na najprestižnejši univerzi sveta, Mozarteum. Bojčevski je dodal piko na i še enemu v vrsti nepozabnih glasbenih dogodkov v Plesnem forumu.

agusevi_dzambo_orchestra_4

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem lahko prisluhnete insertom koncerta Aguševi Džambo Orchestra v Plesnem forumu. Pripravili pa smo tudi bogato galerijo fotografij, ki si jih lahko ogledate na dnu prispevka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=555]

v/t/f: eH

pokal-narodov-cks-celje-polsi-klik