Ana Desetnica zavzela celjske ulice (foto)


DSCN9150 (Kopiraj) DSCN9164 (Kopiraj)Pisalo se je leto 1998, ko je na ljubljanske in mariborske ulice prikorakala Ana Desetnica. 18 let kasneje torej lahko govorimo o polnoletni Ani Desetnici, ki pa že nekaj časa ni več festival dveh mest, ampak z vsakim letom upravičuje svoj naziv vseslovenski mednarodni festival uličnega gledališča. V letošnjem letu je Ana Desetnica namreč v sodelovanju s številnimi lokalnimi soorganizatorji od 26. junija do 8. julija prisotna kar v 13-ih slovenskih mestih. Izjema ni bilo niti Celje, ki ga je Ana Desetnica obiskala minuli vikend.

Pestro dogajanje se je začelo že v petek ob 18ti uri, ko je na Krekovem trgu Celjane zabaval Tom Greder Oskar. Se še spominjate lanskoletnih posebnih gostov Ane Desetnice, dvojca Oskarja in Štrudla? Tokrat je obiskovalce Krekovega trga s sublimno komedijo navduševal le Oskar v solo predstavi Vkrcajte se! Predstavi, ki so jo kritiki opisali kot mešanico Chaplinovih filmov in slikovite otroške pantomime.

Ulični festival Ana Desetnica pa je vrhunec dosegel v soboto s celodnevnim dogajanjem na različnih lokacijah. Ob 10. uri je Krekov trg zavzel Cirkus Copatky s predstavo Mehki čevlji. Gre za predstavo v predstavi. Plesalke namreč prikažejo življenje v cirkuškem taboru, pred gledalci pa se odvije prava cirkuška predstava. V njej se nam ob raznolikih glasbenih ritmih predstavijo klovni, artisti in cirkuške živali.

V središču Celja je je medtem šarmirala Rdeča volčica – sodobna pravljica o Rdeči kapici, ki na svoji poti skozi gozd sreča različne pravljične junake. Ti ji pomagajo do spoznanja, da je ona v resnici volk. Pa je res? Po tem pa je sledila predstava Ozemljitev, ki je vse obiskovalce, željne zabave, poučevala o tem, kakšna je razlika med Vesoljko in Zemljani.  Vesoljka in Zemljani so odkrili, kakšni so pod kožo drug drugega in morda postali malce bolj zemeljski ali pa nezemeljski – odvisno od tega, kako zelo prizemljene se počutite sedaj!

DSCN9200 (Kopiraj)

Istočasno je bilo zanimivo tudi v Špitalu za prjatle, kjer je potekala lutkovna predstava Čarovnik iz Oza. Otrokom se je predstavila Doroteja, majhna deklica, ki živi pri stricu Henriju, kmetu, in teti Emi, njegovi ženi, na kmetiji sredi širnih prerij v Kansasu. Oba sta resna človeka, ki se nikoli ne smejeta, zato je Dorotejino edino veselje črn psiček Toto. Nekega dne pa se nad polji Kansasa razbesni vrtinčast vihar in malo Dorotejo skupaj s Totom in hišo vred odnese v pravljično deželo Oz ….

DSCN9174 (Kopiraj)Vzporedno je v središču mesta potekala predstava Izlet, kjer se oče in sin odpravita v gore, misleč, da bosta preživela imeniten dan. V resnici pa golo naključje kaj kmalu poskrbi, da se stvari obrnejo na glavo in se njune poti ločijo.

Za veliki finale so se ulični umetniki v središče Celja vrnili pozno popoldne, ter uprizorili predstavo Birokrati. Matevž Podbreznik je šuglar prve generacije, ulični umetnik in skupaj z Jernejo Kolar motor razvoja uličnega gledališča v Celju. Okoli sebe je zbral skupino mladih navdušencev in skupaj so se poimenovai Sita celica. Skupaj pa so postali Birokrati. Gledališče Ane Monroe pa je za tem izvedlo še predstavo Sam med vsemi, ki je resnična zgodba o mladeniču, ki se je po letih popolne osame in bivanja v kletni sobici brez kakršnegakoli socialnega stika 28. maja 1828 znašel na mirnih in praznih ulicah Nürnberga.

Sobotno dopoldansko dogajanje smo ujeli tudi v objektiv, tako da vas vabimo k ogledu spodnje fotogalerije in video posnetka, da se lahko še lastnoročno podate v čudoviti svet uličnega gledališča.

V kratkem bomo dodali tudi video inserte.

[simpleviewer width=100% height=700 id=854]

svic-polsi-klik