Big Foot Mama na Etno Urban festival v MC Celje (foto in video)

12. 06. 2013 11:43

Konec minulega tedna se je v prostorih Celjskega mladinskega centra odvil že deseti Etno urban festival, programski projekt, ki sodi med večje projekte MCC-ja, saj prinaša pomembno dopolnitev in nadgradnjo celjske kulturne ponudbe.

Mednarodni festival mladinskega centra, katerega korenine segajo v leto 2000, že od vsega začetka ponuja kvaliteten, razgiban in žanrsko raznolik program iz različnih področij glasbe in predstav, ob letošnjem letu kulinarike pa še dodatno ponudbo. Ciljna publika se razlikuje glede na vsebino in pokriva vse generacije, ki se v okviru festivala srečajo v mladinskem centru, saj po njihovih besedah kvalitetna ponudba ne pozna starostnih omejitev.

Letošnji festival se je pričel s kulinaričnim pridihom, okušanjem dobrot in spoznavanjem brazilske kulture. Večer Okusov in doživetij sveta je torej postregel s kombinacijo brazilske kulinarike in okušanja vin slovenskega vinarja Kristančiča iz Medane. Hrano so tradicionalno pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje pod mentorstvom profesorja Srečka Leška. Kot zanimivost naj dodamo, da so na sicer razprodanem večeru obiskovalci med drugim okušali jed iz aligatorjevega mesa.

Obiskovalci so bili tudi v soboto navdušeni nad vsemi tremi nastopajočimi skupinami.

Drugi večer festivala so na svoj račun prišli ljubitelji etno glasbe, ki so se pustili razvajati makedonski folk-etno-džez zasedbi Foltin. Slednji so si ime nadeli po glavnemu junaku nedokončanega literarnega dela Karla Čapka “Življenje in delo skladatelja Foltina”. Samosvoja makedonska družba prepeva v izmišljenem jeziku, njihovo igranje pa je domišljijski preplet godb od funka in popa prek ambientalne in filmske glasbe do bossa nove, jazza in improvizacije, v svoje glasbeno ustvarjanje pa med drugimvključujejo številne glasbene tradicije, tako etničnih kot popularno glasbenih zvrsti ter jih spletejo v izvirno, poskočno in simpatično zvočno zmes, ki malo spominja na mediteranske in brazilske godbe. V svojem petnajstletnem obstoju so izdali štiri plošče in sodelovali pri velikem številu gledaliških predstav ter pri gledaliških festivalih po vsej Evropi.

Tretji in obenem zadnji večer festivala pa je postregel s koncertom treh odličnih glasbenih skupin: Evil Eve, Big Foot Mama in Lollobrigida. Na svoj račun so tako prišli ljubitelji rocka in rock’n’rolla (Evil Eve), pop-rocka (Big Foot Mama) in t.i. kinky disca, (elektro pop dance disca) Lollobrigida.

Sobotni koncertni cikel se je pričel z nastopom Evil Eve, skupine, ki jo sestavljajo sami izkušeni glasbeniki, ki smo jih v preteklosti lahko slišali in videli nastopati ter sodelovati v številnih glasbenih projektih (Laibach, Leni Kravac, Omar Naber, Anavrin, BB Teater idr.). V zadnjih treh letih so nase večkrat opozorili z avtorskimi skladbami Jureta Golobiča in Eve Breznikar ter aranžmaji skupine. Kakor so minulo soboto navdušili atrij MCC-ja, pred oder so do konca svojega nastopa z izvrstnimi izvedbami številnih priredb in tudi svojih skladb, tako so minulo leto navduševali obiskovalce njihovih nastopov v Beogradu in Novem Sadu. Vsekakor skupina, ki se jo splača slišati še kdaj.

Osrednja skupina sobotnega koncertnega dogajanja v MCC-ju je zagotovo bila skupina Big Foot Mama. V svoji več kot 20-letni karieri se člani skupine ponašajo s sedmimi studijskimi albumi, dvojnim live albumom in številnimi uspešnicami. Številni poznavalci glasbe skupino uvrščajo ob bok sinonimu slovenskih rock skupin (Mi2 in Siddharta), kar naj bi si kultna peterica priborila v več kot 20-letni karieri. Sloves skupine, ki na koncertih ustvari pravo vzdušje, odklop in žur, se je uresničil tudi v atriju MCC-ja, saj so z repertoarjem njihovih starih uspešnic, prepletenim z novejšimi komadi, z odliko opravili svoj nastop. O slednjem zagotovo priča dejstvo, da so jih ljubitelji njihove glasbe po koncu zopet priklicali na oder, kjer so med drugim obiskovalce osrečili s komadom Črn tulipan.

Za zaključek sobotnega večera in Etni urban festivala 2013 pa so na oder stopili člani hrvaško-slovenske skupine Lollobrigida, ki jo sestavljajo uveljavljena imena glasbene scene (člani skupine Pips, Chips & Videoclips, Sphericube, Psycho-Path,…). Pred osmimi leti je skupina stopila na hrvaško glasbeno sceno z debitantskim albumom ‘Cartoon Explosion’ in dvema pravima hitoma ‘Party’ in ‘Bubblegum Boy’. Tri leta kasneje je izšel njen oziroma njihov drugi album »Lollobrigida Inc.« Kmalu po izidu se je Ida z bendom podala na turnejo po celotni bivši Jugoslaviji. Leta 2010 so s strani občinstva prejeli nagrado European MTV Award za “Best Adria Act”. Z njimi je norelo preko tisoč ljudi na Szigetu 2008 in na odru Petrovaradinske trdnjave v Novem Sadu, na največjem festivalu na področju Balkana, na Exitu, od 2008 do 2012. Seveda so navdušili tudi obiskovalce sobotnega koncerta v MCC-ju.

Pred kamero smo povabili direktorja MCC Primoža Brvarja, ki nam je več povedal o samem festivalu in o obisku posameznih dogodkov. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na sobotnem koncertnem dogajanju v MCC-ju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=394]

v/t/f: Egon Horvat

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
169 queries in 1,112 seconds.