Bojčevski in Stefanovski napolnila Stari grad Celje (foto, video)


Sinoči se je na celjskem Starem gradu odvil koncert odličnih glasbenikov, nov projekt v Celju živečega makedonskega virtuoza Gorana Bojčevskega, naslovljen Classical meets Balkan, ki je, kljub nestanovitnemu vremenu, pritegnil številne obiskovalce. In jih tudi navdušil.

Goran Bojčevski je skupaj s pianistom Janijem Severjem, harmonikarjem Tomažem Marčičem, solo violinistom Dejanom Gregoričem, tolkalcem Gregorjem Hrovatom in člani godalnega kvinteta (violinistoma Domnom Lorenzom in Ano Mezgec, violistom Luko Dukarićem, violončelistko Uršo Kržič in kontrabasistom Joštom Lampretom) ter kitarskim virtuozom iz makedonskega Prilepa Vlatkom Stefanovskim, pričaral več kot dve uri glasbenega popotovanja po svetovih klasike, balkanskih ritmov in tudi tanga.

dsc_8092

V prvem delu so obiskovalci uživali v petih avtorskih skladbah Bojčevskega, v nadaljevanju pa se je najprej predstavil kitarski virtuoz Stefanovski, kasneje pa so se mu pridružili še Bojčevski in ostali glasbeniki. Bojčevski je požel številne aplavze za skladbe, ki so preplet klasike in filmske glasbe in jih bo v prihodnje predstavil na festivalih v Ljubljani in na Ohridu, pa tudi na Dunaju.
dsc_8071

Vlatko Stefanovski, ki ga zagotovo ni potrebno posebej predstavljati, se je najprej predstavil s solo nastopom in vmes večkrat požel aplavze in vzklike navdušenja. Skupaj z Bojčevskim in ostalimi glasbeniki so do konca koncerta odigrali še turško narodno Istambul, Kasapsko oro, Uči me majko, karaj me in koncert zaključili s “specialiteto” Stefanovskega, Jovano Jovanke. Inserte s koncerta si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Odličen program in izvedba, ki je s sprva predvidene ure in pol krepko presegla dve uri, je zagotovo zadostila pričakovanja obiskovalcev. Tudi tistih, ki so pričakovali kakšno makedonsko več, morda kakšno od legendarne skupine Stefanovskega Leb i sol. Pa naj ta “dolg” ostane za naslednjič.

V mesecu avgustu se bosta na Starem gradu Celje odvila še dva koncerta in sicer 18. avgusta, ob 20:30 Masimo Savić, 31. avgusta, ob 20:30, pa še Klapa INTRADE & Tomislav Bralić. Cena vstopnice je v obeh primerih 18 € v predprodaji in 20 € na dan koncerta.

Vabljeni k ogledu utrinkov s sinočnjega koncerta.

flosfest-klik