Celje bo utripalo v znamenju slovenskega animiranega filma (video)


V petek, 13. aprila, bo knežje mesto zaživelo ob utripu slovenskega animiranega filma. Mestni kino Metropol bo gostil 2. Revijo slovenskega animiranega filma, v Galeriji sodobne umetnosti Celje pa bo vse do 17. junija 2018 na ogled razstava, ki bo obiskovalce popeljala skozi skrivnosti tega izjemnega, a pogosto zapostavljenega žanra.

Pestro dogajanje bo potekalo pod okriljem Društva slovenskega animiranega filma, Zavoda Celeia Celje in Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Vsem ljubiteljem tega žanra in tudi tistim, ki se z njim le sramežljivo spogledujejo, bodo ponudili priložnost, da se lahko izgubijo v čarobnem svetu animiranega filma.

Organizatorji so v Galeriji sodobne umetnosti predstavili dogajanje, ki ga bo prihodnji konec tedna pričaral slovenski animirani film.
Organizatorji so v Galeriji sodobne umetnosti predstavili dogajanje, ki ga bo prihodnji konec tedna pričaral slovenski animirani film.
Slovenski animirani film 2006-2017

Na razstavi se bo predstavilo 22 avtoric in avtorjev, ki so v času med letoma 2006 in 2017 s svojimi deli najbolj zaznamovali področje animiranega filma na slovenskih tleh. Obiskovalci Galerije sodobne umetnosti Celje se bodo lahko sprehodili mimo pripravljalnih skic in risb, zgodbopisov, originalnih lutk in delov scenarije za lutkovne in kolažne animirane filme, ter digitalne printe za računalniško animirane filme. Interaktivna narava postavitve z občasnimi delavnicami in vodstvi z avtorji animiranih filmov bo vsem vedoželjnim obiskovalcem omogočila spoznavanje procesa nastajanja animiranega filma.

Gre za eno izmed redkih priložnosti, da si lahko vsakdo ogleda bogato zgodovino slovenskega animiranega filma. Produkcija je sicer zelo obsežna, vendar pa je je iz leta v leto manj, saj na nacionalni ravni ne prihaja do prave finančne podpore. Posledično tudi ni sredstev za restavriranje starejših filmov, ki pa se vsakodnevno spopadajo z zobom časa. Razstava lahko tako nagovarja tudi na nacionalni ravni, saj si tudi organizatorji želijo, da bi se skušalo bolj dosledno poskrbeti za to problematiko.

2. Revija slovenskega animiranega filma prinaša kvalitetne projekcije za mlade in mlade po srcu

Kako pomemben je slovenski animirani film, pa dokazujejo številni avtorji, ki so tudi svetovno uveljavljeni. Nekaj njihovih del si bo moč ogledati na 2. Reviji slovenskega animiranega filma, ki jo bo prihodnji konec tedna gostil Mestni kino Metropol. Obljubljajo pestro celodnevno dogajanje, ki se bo oba dopoldneva začelo s šolskimi projekcijami. S projekcijami izbranih sodobnih slovenskih kratkih animiranih filmov  bodo nadgradili razstavo in vdihnili življenje galerijskim eksponatom. Občinstvu bodo postregli z več kot 60 domačimi animiranimi filmi. Program je razdeljen na del, namenjen družinam in najmlajšim, manjkale pa ne bodo niti projekcije za odrasle.

V objektiv smo ujeli tudi Matijo Šturma, predsednika Društva slovenskega animiranega filma, ki je razkril več o samem dogajanju. Naslednji konec tedna pa ne pozabite zaviti v Mestni kino Metropol in Galerijo sodobne umetnosti Celje, saj lahko postanete del izjemnih zgodb, ki jih pripoveduje slovenski animirani film.