Celje preplavili kosmatki


Slovensko kosmatinsko društvo je med 19. in 22. avgustom v Celju gostilo mednarodni kosmatinski kongre.

Kosmatki radi pozirajo pred objektivi kamer; foto: SFC

V tem času so organizatorji izvedli vrsto zabavnih aktivnosti za udeležence. Veliko pozornosti prebivalcev in obiskovalcev Celje je pritegnil sprehod v kosmatinskih kostumih po mestnih ulicah, ki so ga izvedli v nedeljo. Mnogi mimoidoči, tako turisti kot domačini, so se ustavili in fotografirali s kosmatki ter se zanimali za živopisne like.

Kosmatki so se med drugim pomerili v vrsti zabavnih izzivov – kosmatinskih igrah, udeležili pa so se lahko tudi dveh plesov.

Udeleženci prvega dogodka na taki ravni v Sloveniji so v Celje prišli iz vse Slovenije, kakor tudi iz tujine.

Kdo sploh so ljubitelji kosmatincev oz. kosmatki (ang.: furry)

Skupinska slika udeležencev; foto: SFC

Gre za mednarodno skupnost navdušencev nad fantazijskimi živalskimi liki s človeškimi lastnostmi. Pri nas se za angleški izraz »furry« uporabljata ime kosmatinec in kosmatek. Izraz opisuje raznoliko skupnost oboževalcev, umetnikov, pisateljev, igralcev iger in igralcev vlog.

Večina kosmatkov si ustvari antropomorfni živalski lik (ang.: fursona), s katerim se identificira in lahko deluje kot avatar znotraj skupnosti. Oboževalci kosmatkov so globalni, saj po vsem svetu obstaja na stotine lokalnih skupin in na desetine konvencij, ki potekajo letno.