Celjski pust 2014 – v torkovi pustni povorki napovedujejo več kot 1000 otrok

27. 02. 2014 13:53

clejski pust 3Letos bo na pustni torek v mestnem središču potekala pustna povorka, ki jo pripravlja Zavod Celeia Celje. Na današnji novinarski konferenci so Snežana Gabrovec, Zavod Celeia Celje, mag. Marijana Kolenko, ravnateljica OŠ Lava ter mag. Vlado Šlibar, etnolog Pokrajinskega muzeja Celje in član programskega odbora Celjski pust 2014, podrobneje predstavili dogajanje, ki se bo odvilo v torek, 4. marca in v sredo, 5. marca, v središču Celja.

mag. Marijana Kolenko
mag. Marijana Kolenko

Po besedah ravnateljice OŠ Lava mag. Marijane Kolenko skušajo letos s povorko otrok na pustni torek v prvi vrsti omogočiti mladim generacijam otrok, da se aktivno zavzamejo za ohranjanje tradicije, kar je zagotovo velik doprinos tudi mestu Celje. Vodilna misel letošnjega pusta s tem dobiva druge razsežnosti, saj so v pustno povorko povabljeni otroci in učenci vseh celjskih vrtcev in osnovnih šol.

Na Zavodu Celeia Celje so prav v ta namen oblikovali Programski odbor, zadolžen za oblikovanje programa prireditve, ki je odločil, da v letošnjem letu v ospredje postavi otroke kot tisto ciljno javnost, ki jo je potrebno na domiseln način seznaniti s pomembnostjo ohranjanja bogate dediščine pusta in jo vzgajati v duhu donosa do tega pomembnega izročila.

Torkova pustna povorka se bo pričela ob 9:30 z zbiranjem otrok na Trgu celjskih knezov, ob 10h pa bo ločena povorka (ena z otroki iz osnovnih šol, druga z otroki iz vrtcev) krenila po ulicah celjskega središča. Vrhunec bo predvidoma ob 10:30 na Krekovem trgu, kjer bo otroško pustno rajanje.

Na Krekovem trgu bo otroke pričakal cirkus Bufeto, ki bo poskrbel, da bodo najmlajši lahko uživali v humorni interaktivni animaciji, atraktivnih cirkuških točkah in v zabavnih razvedrilnih igrah, ki jih bodo pripravili animatorji zavoda Bufeto. Poleg pustnega rajanja pa bo poskrbljeno tudi za sladke dobrote, saj bodo prav vsi otroci lahko posladkali s pustnimi krofi in čajem.

Na novinarski konferenci so projekt Celjski pust 2014 predstavili Jerneja Kolar, mag. Marijana Kolenko, mag. Vlado Šlibar in Snežana Gabrovec.
Na novinarski konferenci so projekt Celjski pust 2014 predstavili Jerneja Kolar, mag. Marijana Kolenko, mag. Vlado Šlibar in Snežana Gabrovec.

Povorka osnovnošolske mladine bo potekala po naslednjih ulicah mestnega jedra: Gledališka ulica, Linhartova ulica, Stanetova ulica, Prešernova ulica do Krekovega trga. Povorka otrok iz vrtcev pa bo krenila iz Trga celjskih knezov, po Prešernovi ulici so Krekovega trga.

Ob tej priložnosti organizatorji opozarjajo, da bodo v torek, 4. marca, od 9h do 10h, zaradi varnosti otrok in ostalih udeležencev v prometu, potekale popolne zapore nekaterih cest in ulic v Celju:

– Ljubljanska ulica (pri Maksimilijanu ter ob stavbi MOC)

– Vodnikova ulica (pred rondojem)

– Trg celjskih knezov (rondo Gosposka ulica)

– ulica Zagata in Ozka ulica

celjski pust 4

 

Pokop pusta bo letos na Krekovem trgu

Celje je eno redkih slovenskih mest, ki še vedno ohranja tradicijo pokopa pusta. Tudi letos bo pokop pusta izvedel KUD Svoboda Zagrad in sicer v sredo, 5. marca, ob 16h, na prenovljenem Krekovem trgu. Vabljeni tudi na pokop pusta.

Pred kamero smo povabili Snežano Gabrovec iz Zavoda Celeia Celje, ki nam je predstavila dogajanje, predvideno na pustni torek in pepelnično sredo. Prisluhnete ji lahko v spodnjem video posnetku.

v/t/f: eH

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
188 queries in 0,951 seconds.