Galerija Račka v Celju z razstavo “Grda račka, zbudi se!” ponovno odprla svoja vrata (foto in video)


grda_racka_zbudi_se_1Minuli teden je Galerije Račka, ki se nahaja v prostorih nekdanjega peep showa na Gosposki ulici v Celju, z odprtjem razstave “Grda račka, zbudi se!” obiskovalcem znova odprla svoja vrata. Razstava temelji na zbirki erotičnih predmetov, ki so jih v ta namen prispevali umetniki in meščani in je zaradi neprestanega dopolnjevanja zbirke t.i. projekt v nastajanju. Odprtje razstave je spremljal pester program, obiskovalci so bili deležni znamenitega slači pokra in  čutne masaže.

Sicer pa zgodovina tovrstne razstave sega nekaj let v preteklost, ko je prvo zbirko erotike Grda Račka Center sodobnih umetnosti Celje osnoval že leta 2009 in jo dopolnil leto kasneje. Posameznike so povabili, da so vanjo prispevali predmete, tako ali drugače povezane z erotičnimi izkušnjami, željami ali spomini, vezanimi na razne intimne ljubezenske dogodivščine.

Zbirko krasijo številni erotični eksponati in pripomočki
Zbirko krasijo številni erotični eksponati in pripomočki

Kot muzejski eksponati so bili razstavljeni številni zanimivi predmeti, obiskovalci so si in si bodo lahko ogledali malo žensko knjižico s seznamom ljubezenskih zmenkov v Ljubljani, ki naj bi nastala leta 1960, serijo fotografij Pod kiklco, pripomoček priljubljene porno zvezde, rdeč body – body razočaranja, roza korzet, disko dick, senzualne domine, fotografska serija obutih, oblečenih in golih stopal, elektronsko povabilo na ljubezenski zmenek v Portorožu…

Poleg razstave pa so obiskovalci na odprtju bili deležni performansa Al ti pride al ti pa ne, v katerem se tri kurbe, lopov in homoseksualec, poigravajo z idejo pričakovanja, kjer se razkrita želja nikoli ne pokaže v svoji celovitosti, pač pa ostaja za vedno ujeta v fantazijo lastnega imaginarija. Izvajalci in avtorji performansa so bili Urša Vidic, Janez Vidrih, Leja Jurišič, Nataša Živkovič, Loup Abramovici.

Obiskovalci imajo na vpogled tudi strokovno in nekoliko manj strokovno "gradivo".
Obiskovalci imajo na vpogled tudi strokovno in nekoliko manj strokovno “gradivo”.

Zasnova zbirke “Grda račka, zbudi se!” temelji na sodelovanju posameznikov in na ideji, da s podarjenimi predmeti ohranimo sledi najrazličnejših iger, čustev in spominov, povezanih z erotičnimi podvigi, spodrsljaji, nameni in pričakovanji posameznikov in z njimi razkrijemo domiselnost in raznolikost najrazličnejših intimnih svetov. Zbirka je projekt v nastajanju, zanjo je značilna odprta struktura, saj se dopolnjuje in izgrajuje z vedno novimi predmeti. Nekateri bodo prišli in odšli, eni za vedno ostali in vedno novi prihajali.

Ob ponovnem podprtju Galerije račka torej organizatorji razstave ponovno vabijo k širjenju zbirke erotičnih predmetov. Predmete lahko vse do novembra, ko bo razstava zaprla svoja vrata, prinesejo kar v galerijo oz. na Zavod Celeia Celje. Razstavo bodo vse do zaključka spremljali različni dogodki – od delavnic do performansov in drugih, z erotiko začrtanih večerov.

grda_racka_zbudi_se_4

Na odprtju smo se pogovarjali s kustosinjo razstave Majo Hodošček, pred kamero pa smo povabili tudi izvajalki in avtorico četrtkovega performansa Leo Jurišič in Natašo Živkovič. Prisluhnete jim lahko v spodnjem video posnetku.

Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na odprtju razstave.

[simpleviewer width=100% height=700 id=626]

v/t/f: Egon Horvat

Na Polovički imamo tokrat na voljo po 8 brezplačnih vstopnic za naslednje filme v kinu Metropol: Občudovani, Trgovinica za samomore in Mamin sinko. Naročite jih tukaj:

polsi-kino-metropol