Glasbeno vizualni spektakel Crossover Gorana Bojčevskega in Staneta Špegla pri Vodnem stolpu v Celju (foto in video)


crossover_bojcevski_1Prvo julijsko sredo se je pri Vodnem stolpu v Celju odvil glasbeno vizualni spektakel, imenovan Crossover, katerega nosilec je projekt MOST. S slednjim želita nosilca projekta, priznani makedonski virtuoz klasične glasbe Goran Bojčevski in Stane Špegel, slovenski skladatelj, instrumentalist, producent ter avtor multimedijskih vsebin, s priredbami mojstrovin klasične glasbe ter avtorsko glasbo graditi in obenem podirati mostove med glasbenimi žanri, narodi in kulturami.

Projekt MOST, ki z imenom izraža inženirski projekt, po katerem navadno vodi pot čez globinske ovire, v tem primeru predstavlja “inženirsko” glasbeno stvaritev, ki sta jo zgradila “inženirja” skladatelj Stane Špegel in virtuoz na klarinetu Goran Bojčevski, pridružil se jima je odlični bobnar Urban Krč. Kmalu po 21. uri, ko se je v knežje mesto počasi pritihotapil mrak, so na oder pred obiskovalce stopili vsi trije glasbeniki.

crossover_bojcevski_2

V prvem delu tega odličnega glasbeno vizualnega spektakla so obiskovalci bili deležni mešanice različnih žanrov, katerih podlaga so bili svetovno znani skladatelji klasične glasbe. Mozarta sta “cepila” s hip hopom in etnom, Rimsky-Korzakova sta preoblekla v heavy metal preobleko, Bacha sta križala s swingom in plesnimi ritmi, Vivaldija sta “oplemenitila” v drum&bass, podobna usoda je doletela seveda tudi Chopina.

V drugem delu koncerta pa sta v omenjene žanre odela svojo avtorsko glasbo, pri čemer so se zvoki klasičnih instrumentov pojavljali tako v prvobitni zvočni formi kot tudi modificirani obliki. Vsekakor velja omeniti odlično delo bobnarja Urbana Krča in vizualno dopolnitev.

Zaključimo lahko, da je omenjeni glasbeno vizualni spektakel, katerega del smo posneli in mu lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku, doživel odlične odzive obiskovalcev, ki so vidno uživali v producentskem in skladateljskem delu mojstra plesne in ostale barvite elektronske glasbe Staneta Špegla ter v več kot odlični dopolnitvi Goranovega virtuoznega igranja klarineta in ostalih glasbil iz družine pihal.

crossover_bojcevski_3

Z glasbenim spektaklom sta oba akterja na povsem svojstven način povezala klasično, tradicionalno, improvizirano in pop glasbo, ki kljub prepoznavnosti skladb poslušalcu pušča prostor presenečenja.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete insertom koncerta pri Vodnem stolpu v Celju, v spodnji galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s koncerta.

[simpleviewer width=100% height=700 id=628]

v/t/f: eH

Vir: MOST

polsi-pol-cenejsa-pijaca-spital