Jadralna letala zavzela celjsko nebo (foto)

06. 07. 2020 07:01

Med 27. junijem in 4. julijem so jadralna letala zavzela celjsko nebo. Z letališča v Medlogu so vzletali in tekmovali na državnem in mednarodnem prvenstvu.

Če ste se v preteklih dveh tednih ozirali v nebo, ste na njem lahko ugledali veliko število jadralnih letal. Letališče v Medlogu (LJCL) je namreč gostilo XXIX. državno prvenstvo v jadralnem letenju in mednarodno odprto prvenstvo Celje Cup. Dogodek je organiziral Aeroklub letalske šole Celje pod okriljem Letalske zveze Slovenije. Tekmovalo se je v dveh kategorijah v klubskem in odprtem razredu za naslov državnega prvaka in za mednarodni pokal Celje Cup.

Foto: DejC

Jadralna letala zavzela celjsko nebo

Tekmovalo je 44 jadralnih letal (od tega 5 dvosedežnih), 49 pilotov pa je prišlo iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Belgije, Litve in Avstralije. Skupno so leteli pet tekmovalnih dni in se tako uspešno spopadli s petimi jadralnimi nalogami, pri čemer so zahtevne vremenske okoliščine in iznajdljivost pri branju orografskih lokalnih značilnosti močno krojile razplet prvenstva. Med drugimi so se predstavili aktualna svetovna prvakinja Katrin Senne, aktualni zmagovalec prvenstva GrandPrix Thomas Gostner ter mladinski svetovni prvaka iz Avstralije po imenu Matthew Scutter.

Najvišjo povprečno doseženo hitrost na nalogi (126,57 km/h) je v odprtem razredu dosegel Pierre de Broqueville iz Belgije. Ta se ponaša tudi z najdaljšo preleteno razdaljo na nalogi (340, 19 km). Najkrajša preletena razdalja je bila 1,7 km. Najmlajši dnevni zmagovalec v klubskem razredu je bil še ne 20-letni Bernard Dobre iz Aerokluba Postojna.

Najboljši jadralni letalci celjskega neba

Celje Cup 2020, mednarodno odprto prvenstvo, odprti razred:

 1. Gintas Zube (Litva)
 2. Pierre de Broqueville (Belgija)
 3. Sebastjan Ramšak (Slovenija, Aeroklub Celje)

 

Celje Cup 2020, mednarodno odprto prvenstvo, klubski razred:

 1. Jože Verdev (Šaleški aeroklub)
 2. Aleš Kolar (AK ALC Lesce)
 3. Boris Žorž (AK ALC Lesce)

 

XXIX. državnega prvenstva Slovenije, odprti razred:

 1. Sebastjan Ramšak (AK Celje)
 2. Boštjan Pristavec (AK ALC Lesce)
 3. Uroš Krašovic (AK Celje)

 

XXIX. državno prvenstvo Slovenije, klubski razred:

 1. Jože Verdev (Šaleški aeroklub)
 2. Aleš Kolar (AK ALC Lesce)
 3. Boris Žorž (AK ALC Lesce)
Celjska ekipa (foto: AK Celje)

Fotogalerija:

 

DejC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
221 queries in 4,400 seconds.