Kam na pustovanje v Celju 2023?


Po letos nekoliko prej opravljenih zimskih počitnicah, praznovanju slovenskega kulturnega praznika, izražanju srčnih misli ob valentinovem, je za piko na februarski i ostalo še poganski običaj, ki se je ohranil v našem prostoru, in sicer pustovanje. Dogajanja bodo v soboto, kakor tudi v torek.

Veliko gusarsko pustovanje v Citycentru Celje

V nakupovalnem središču Citycenter Celje bodo na pustno soboto in pustni torek poskrbeli za tradicionalno pustno veselje in sladkanje obiskovalcev s krofi. V soboto, 18. februarja, ob 10. uri pripravljajo veliko gusarsko zabavo, na kateri bodo otroke animirali gusarji, požiralci mečev in žonglerji, v predstavi pa bodo lahko aktivno sodelovali tudi otroci, ki jih za nagrado čaka gusarsko presenečenje. Pustne maske se bodo lahko po koncu predstave z njimi fotografirale in tako ovekovečile najbolj norčav dan v letu. V torek, 21. februarja, ob 16. uri pa bo otroke s svojimi smešnicami in norčavimi igrami zabaval gusar Val. Med obiskovalce bodo tradicionalno razdelili tudi slastne krofe, in sicer ob koncu vsakega pustnega veselja.

Citycenter Celje bodo po tradiciji obiskali tudi kurenti

Obisk kurentov in izbor najboljših pustnih mask

Tradicionalno bodo Citycenter Celje obiskali kurenti, ki bodo z značilnim zvonjenjem nase opozorili kar trikrat, in sicer v soboto ob 11. in 17. uri ter v torek ob 16.45. Skupina korantov 311 Ptuj bo z zvonci poskrbela za preganjanje zime. Nepogrešljiv del Citycentrove pustne zabave predstavlja tudi izbor najboljše družinske pustne maske, ki jo bodo izbrali na sobotnem pustovanju, in izbor najboljše otroške pustne maske, ki jo bodo izbrali v torek. Zanje imajo pripravljene privlačne praktične nagrade, zato se že veselijo raznolikosti pustnih idej in zabave s številnimi pustnimi šemami.

Pustovanje v čudežnem svetu pravljic v Celjskem mladinskem centru
Pustokus v Celjskem mladinskem centru (foto: MCC)

V Celjskem mladinskem centru vsakoletno gostijo veliko pustno zabavo, ki je poznana kot ena izmed boljših v širši regiji. Tudi letos ne bo nič drugače, saj se nam obeta veliko pustno rajanje v čudežnem svetu pravljic.

V soboto, 18. februarja od 10. do 13. ure, se bodo zabavali v atriju in dvorani Celjskega mladinskega centra, kjer smo pripravili ogromno velikih presenečenj, izjemno scenografsko podobo in veliko iger, primernih za najmlajše in vso družino. Tako se boste na pustovanju lahko sprehodili skozi magičen svet podvodnih živali in rastlin, pogumno zakorakali v gozd poln presenečenj in opazovali velikanski grad in nazadnje vstopili v dvorano pravljic, kjer boste srečali svoje najljubše pravljične junake, se z njimi zabavali in fotografirali.

V atriju Celjskega mladinskega centra pa bo ob 11. uri pravljična predstava in izbira naj pustnih mask, katere bomo tudi nagradili. Ves čas bo na voljo poslikava obraza z različnimi motivi, eksperimentalni kotiček, kjer boste lahko uživali v različnih eksperimentih in ustvarjalni kotiček, v katerem boste lahko ustvarjali, barvali in slikali. Prav tako bo na voljo poseben fotografski kotiček, ki bo poskrbel za najboljše slike, ki bodo služile za spomin na najbolj noro dogodivščino, o kateri se bo še dolgo govorilo.

Vstopnina na dogodek je 2 evra za otroke do 18. leta starosti in 4 eure za odrasle nad 18. let. Vsak izmed obiskovalcev bo v ceno vstopnice dobil vključen tudi slasten vafelj.

Boš Herman za pusta? (Muzej novejše zgodovine Celje)

Hermanova otroška pustna ustvarjalnica. Za posameznike in družine. Vstopnina 2 EUR (predšolski brezplačno) + ustvarjalnica 1,5 EUR na osebo.

Sobota, 18. 2. 2023 ob 11. uri in torek, 21. 2. 2023 ob 9. uri.

Magično pustno rajanje v kavarni in slaščičarni Miško Knjižko

V soboto, 18. 2. 2023, se bo ob 10. uri vhod v Kavarno in slaščičarno Miško Knjižko spremenil v Peron 9 3/4, notranjost kavarne pa se bo preobrazila v magični svet Harryja Potterja.

Brezplačno bodo razdelili 100 magičnih krofov in zvarili čisto prave, unikatne magične napoje. Najmlajši si bodo po 11. uri lahko brezplačno poslikali obraze.

Magija bo v kavarni vladala tudi na pustni torek, 21. 2. 2023.

Prijazno vabljene čarovnice in čarovniki, veseli pa bodo tudi šlapljev in bunkeljnov!

Celjski pust v mestnem središču

Na pustno soboto bodo celjsko mestno jedro zavzele pustne šeme od blizu in daleč. Zbor mask bo ob 10.00 na Krekovem trgu, od koder bo pustna povorka krenila po Gubčevi, Lilekovi in Stanetovi ulici do Glavnega trga. Tam bo namreč potekalo tudi pustno rajanje, Dejan Dogaja show, sladkanje s pustnimi krofi (op. te bodo prispevale različne celjske pekarne) ter ocenjevanje in razglasitev najlepših mask. Posebna komisija bo pri ocenjevanju predvsem pozorna na elemente kot so: izvirnost, kreativnost, lastno, ročno delo. V sodelovanju s sponzorji in partnerji pa bo izbrala in nagradila najboljšo otroško, družinsko in skupinsko masko. Posebnost Celjskega pusta 2023 bo pustni fotobox z brezplačnim fotografiranjem.

Dogajanje v mestnem jedru bo šegavo in norčavo tudi na pustni torek, ko bo potekalo ocenjevanje in izbor najboljših pustnih podob pri mestnih ponudnikih. Komisija bo v mestnem središču obiskala lokale in trgovine ter ocenjevala urejenost izložbe, notranjega interjerja, osebja ter samo pustno ponudbo. Pri ocenjevalnih kriterijih bo letos posebna pozornost namenjena vidiku trajnosti v smislu izvirnosti, umetniške in etnološke vrednosti mask, izbora materialov, stopnje ponovne uporabe in splošne trajnostne sporočilnosti.