Klovnbufova festivalska karavana 2014 (foto, video)


Klovnbufova festivalska karavana se je sprehodila skozi celjske ulice.
Klovnbufova festivalska karavana se je sprehodila skozi celjske ulice.

Minuli konec tedna so v središču Celja završale pisane zastave, med ozkimi ulicami je potovala živahna glasba, v zraku pa so se bohotili pisani baloni. Od petka do nedelje je namreč v Celju potekala Klovnbufova festivalska karavana, ki je v sicer resno knežje mesto pripeljala festival klovnade in cirkuškega gledališča. Obiskovalci so se lahko pridružili Klovnbufovi festivalski karavani, njenemu gostitelju Klovnu Bufetu ter njegovim prijateljem – cirkusantom na najbolj zabavnem in smeha polnem sprehodu po celjskih ulicah .

Klovnbuf pa je zabave željnim posameznikom pripravil še mnoga druga presenečenja. Poleg tega, da so se lahko obiskovalci vsak dan priključili Klovnbufovi festivalski karavani, so lahko sodelovali tudi v številnih drugih aktivnostih. Na sami karavani so za smeh poskrbeli klovn Bufe v predstavi Bufeto kolesar, pridružili pa so se mu tudi hudomušni prijatelji žonglerji, hodularji, vrtalci krožnikov in ostali nadarjeni cirkusanti.

Klovnbufovi spretni artisti so izvajali še kako zahtevne trike.
Klovnbufovi spretni artisti so izvajali še kako zahtevne trike.
Tudi Celjani so lahko postali cirkuški artisti.
Tudi Celjani so lahko postali cirkuški artisti.
Klovnbufova festivalska karavana je vsak dan popestrila dogajanje na celjskih ulicah.
Klovnbufova festivalska karavana je vsak dan popestrila dogajanje na celjskih ulicah.

Sobotno dopoldne so Klovnbufovi cirkusanti še posebej obarvali na Mestni plaži Celje, kjer so med svoje vrste povabili otroke, starše in stare starše ter zanje organizirali malo šolo cirkusa. Vsi udeleženci so si lahko v delavnici organizirali svoje klovnovske rekvizite in kostume ter se v družbi spretnih umetnikov naučili različnih cirkuških veščin.

Vse to pa so bile le predpriprave za večerno Klovnbufovsko gledališče pri Vodnem stolpu, kjer je potekala predstava Mini cirkus Bufeto. Predstava izhaja iz specifičnega klovnovskega žanra, imenovanega »bufonada«, ki ga oblikujeta dva natančno izdelana klovnovska lika. Klovn Bufeto je skupaj s klovneso pripravil čisto pravi cirkus, oba pa sta obiskovalce do solz nasmejala v svojem prikazu in izvajanju cirkuških veščin. Predstavo še posebej odlikuje aktivna interakcija z občinstvom, kajti točke se prepletajo z domiselnimi razvedrilnimi igricami, v katerih gledalci aktivno sodelujejo in se pri tem na vso moč zabavajo.

Klovnbufova festivalska karavana je piko na i dosegla v nedeljo s predstavo pri Vodnem stolpu, imenovano Cirkus je …! Predstava je poskušala najti odgovor na vprašanje, kaj klovni pravzapravi ščejo v cirkusu. Resnica pa je, da ne iščejo ničesar – našli so sami sebe. Harmsov literarni humor in klovnado Ravila Sultanova namreč druži mnogo več kot le komični učinek na gledalca. Skozi serijo nesmislov podaja sporočilo o tem, kaj pomeni biti človek in kakšna je človeška družba: neusmiljeno smešna, kruto komična.

S tem pa so klovni zapustili knežje mesto. Njihov pečat pa je kljub temu ostal, saj so obiskovalcem zapustili nasmeh in rdeče noske na obrazih, tudi celjske ulice pa so dobile nekaj celjskega pridiha.

Nismo si mogli kaj, da se ne bi dogajanja udeležili tudi sami in posneli fotogalerijo ter video posnetek utrinkov iz letošnje Klovnbufove festivalske karavane. Vabljeni k ogledu!

[simpleviewer width=100% height=700 id=637]

F/T/V: Tina Ožvald

Na Polovički imamo tokrat  na voljo po 8 brezplačnih vstopnic za filme v Kinu Metropol: Krvne vezi, Michael Kohlhaas, Slika, ki je ni, Kongres. Naročite jih tukaj:
polsi-kino-metropol