Kmečke igre pri Pušn šanku “Pr Tini” (foto, video)


Kljub temu, da je minulo sredo zaznamoval praznik Marijino vnebovzetje –  dela prost dan, so nekateri morali konkretno pljuniti v roke. Pri Pušn šanku “Pr Tini”, v neposredni bližini Šmartinskega jezera, so namreč potekale tradicionalne kmečke igre.

Gre za vsakoletni dogodek, ki ga zaznamujejo tekmovanja v različnih panogah, kasneje pa se lahko obiskovalci zavrtijo tudi ob dobri glasbi. Kmečke igre so vsako leto po navadi potekale prvi vikend po 15. avgustu, letos pa so se odvijali kar na Marijin praznik, saj ga je zaznamovala 20. obletnica govedorejskega društva Celje. Prav to društvo namreč vsako leto poskrbi za organizacijo kmečkih iger.

Ob 9. uri zjutraj so tako otvorili praznik s peko vola na žaru, ob dveh popoldne pa se je začel tudi uradni del z blagoslovom traktorjev in ostalih kmetijskih strojev. Po blagoslovu pa se je začel tekmovalni del, ki so ga vsi že napeto pričakovali. Različna društva so se tako pomerila v košnji, spravljanju sena ter igrah presenečenja, kjer so morali moški v samokolnicah čim hitreje dostaviti ženske z vedri vode na drugo stran tekmovalnega polja.

Program je povezoval Darko Žvižej, ki se je po tekmovalnemu delu prelevil v Štamperlovega Pepija in animiral obiskovalce pod šotorom. Vzporedno z zabavo je potekal tudi srečelov, pri katerem je lahko nekdo s srečno roko s seboj domov odpeljal ovčko.

Poleg Štamperlovega Pepija, ki je obiskovalce nasmejal do solz, je za glasbeni predah poskrbel ansambel Grega Avsenika. Mladi glasbeniki so tako poskrbeli za zabavo še dolgo v noč, več utrinkov iz kmečkih iger pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji in video posnetku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=236]

F/T/V: Tina Ožvald