Končan tradicionalni mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest 2020

27. 01. 2020 09:41

il14bummat_71

Včeraj se je zaključil že 14. tradicionalni mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest. Tudi tokrat je opravičil svoje pričakovanja in navdušil s koncerti, delavnicami in presenečenji.

Trije dnevi, ki tradicionalno zapolnijo konec januarja, so tudi tokrat v Žalcu postregli z glasbeni – tolkalno poslastico. Polna matineja in dvakrat polna večerna koncerta sta dokaz za to, da si ljudje želijo tovrstnih dogodkov in glasbe, ki je v Sloveniji še vedno ni na pretek.

il14bumpet_104

Za prvo presenečenje so poskrbeli najmlajši, otroci vrtcev Žalec, ki so jih vzgojiteljice Urška Plevnik, Simona Kreča, Alenka Zabret Florjačič, Alenka Vrenko in Irena Lesjak odlično pripravile. otroci so s kratko otvoritveno točko zelo navdušili. “Dejstvo je, da smo s SToPom, Slovenskim tolkalnim projektom pred letom in pol vrtcem padarili nekaj parov starih palic, ki jih nismo več potrebovali. Zdaj, kakšen mesec pred BUMfestom, pa je prišel povraten klic, da so otroci zvadili točko, ki bi nam jo radi pokazali. In tako se je zgodba lepo zaključila,” je povedal umetniški direktor festivala Dejan Tamše.

il14bumpet_053

V uvodnem govoru je župan občine Žalec Janko Kos dejal, da bo lokalna skupnost še naprej naklonjena festivalu, vsaj do številke 20.

Matineja je pripadla avstrijski skupini Quetsch ‘n’ Vibes, ki je otroke z okoliških šol popeljala skozi glasbo tolkal in diatonične harmonike, kar se je na BUMfestu zgodilo prvič. Njim je pripadal tudi večerni, daljši program, ko so svojo mladostniško igrivostjo in izredno muzialnostjo navdušili gledalce. Še bolj energični so bili člani tolkalne skupine Murska Percussion Ensemble, ki v Prekmurju že vrsto let ustvarjajo s tolkali. Tudi njihov nastop je bil odličen.

il14bumsob_028

Drugi večer sta otvorili glasbenici s Tajvana, ki sta svoje poslanstvo nadaljevali v Franciji. Duo NanaFormosa. “Njuna glasba je vrh tega, kar lahko vsak glasbenik tolkalec doseže. Usklajenost, muziciranje, izreden čut…, vse to so odlike, ki jih ti dve dekleti imata in zato je prav, da smo tudi nekaj tako kvalitnega postavili na naš oder,” dodaja Tamše.

Po njunem nastopu so organizaorji na oder povabili še ambasadorke festivala, članice skupine Bepop. Ker je bila Ana odsotna, so se organizatorji odločili za presenečenje. Peter Tovornik je prav za ta namen naredil aranžma za dve marimbi Gostji s Tajvana pa sta ta miks odigrali in s tem pričarali solze v očeh obeh amabasadork Tinkare in Alenke.

bepop-bumsob_088

Zaključek festivala je pripadel 15 članski zasedbi tolkalcev iz belgijskega mesta Tessenderlo, ki je dobitnica številnih najvišjih nagrad z različnih tekmovanj. Njihova glasba je bila polna, poslušljiva, energična in poznana. Gledalci jih dobesedno niso spustili z odra.

Odlično so bile obiskane tudi delavnice in tolkalni krog, ki je bil v avli festivala. Festival je sicer v treh dneh obiskalo okoli 1400 ljudi.

delvnice-bf14

foto: Ivan Lipičnik – BUMfest

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 3,034 seconds.