Koncert Dan D Metropol Celje 2012 (foto in video)


Minulo soboto je v celjskem Kinu Metropol v okviru jesenske klubske turneje “Tiho” potekal akustični koncert dolenjske pop-rock skupine Dan D. Člani skupine so se tokrat Celjanom predstavili v še bolj minimalističnem glasbenem izrazu, kot pred leti, ko so posegli po akustični preobleki.

Projekt »Tiho« se od zgoraj omenjenega »izštekanega« najbolj razlikuje v inštrumentih. Konkretno spremembo je zasedba dosegla z nekonvencionalnimi, za današnji čas precej eksotičnimi in “odštekanimi” glasbilih. Izvedbe že znanih pesmi so dobile pridih pristnosti, nezlaganosti in neposrednosti, ki so jih poslušalci spoznavali čisto od blizu v njihovi najbolj “slečeni” obliki. Njihove pesmi so oblikovali zvoki steklenic, cohona, konga, tarabuka, raznih zvoncev, shaker, činel, djemba, baritona, ribežna, bisernice, mandoline, kuhalnice, orglic, agogoa, defa, žlice, polakustičnega basa brez prečk, žlice, kuhalnice, jajčk, gruljenja, ukulele, slidea, klobuka, cabasa, maracasa, vibraslapa, zilla, twin shakerja, thunder druma, malezijskega angklunga, prazne steklenice cvička, vocodra in drugih.

Obiskovalci koncerta so se tokrat srečali s številnimi zvoki, ki jih običajno na koncertih ni slišati. In slednje jih je prepričalo o kakovosti skupine, ki je rasla vse od začetnega lokalnega fenomena, do današnjega nacionalnega glasbenega pojma. Zasedba je jesensko klubsko turnejo pospremila z izidom nosilca zvoka, ki je v današnjih časih vse prej kot običajen. Na novo preoblečenim pesmim je namreč mogoče prisluhniti le s pomočjo kasetofona, saj niso izšle na nobenem drugem fonogramu.

Obiskovalci so uživali v zapeljivo-čustvenih izvedbah skladb zasedbe Dan D.

Na kaseti so posnete predrugačene izvedbe sedmih že znanih uspešnic ter tri nove skladbe. Zadnja posnetka na strani A in B poslušalcem ponujata svojevrsten vpogled na priprave oz. razvoj projekta ‘Tiho’, prvi je nastal na vajah na podstrehi pevca Tokca, drugi pa na letošnjem koncertu na Lentu.

Še večja posebnost, kot sam format, je njegova embalaža, saj je 100 kaset izšlo varno zaprtih v zavetju jelševega lesa. Novo akustično popotovanje skupine Dan D je tako shranjeno v okroglo, unikatno in na roke izdelano poleno, pri ustvarjanju katerega so sodelovali sami člani, idejo za svojevrsten ovitek je prispeval Jiři Kočica. Kasete v omejeni seriji so pošle že po prvih koncertih in v celjskem Kinu Metropol so ljubiteljem bile na voljo kasete v usnjenih žepkih.

Dan D so znova dokazali, da daleč presegajo okvire, v katere jih številni skušajo "stlačiti".

Vsekakor lahko zaključimo, da zasedba Dan D tudi tokrat obiskovalcev ni pustila ravnodušnih. Gre za dobrodošlo osvežitev na slovenskih klubskih odrih, na katerih se zasedba predstavlja od 10. oktobra. Za pokušino smo vam v spodnjem video posnetku pripravili posnetek ene izmed pesmi, preoblečene v minimalistični glasbeni obleki. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na sobotnem koncertu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=278]

v/t/f: Egon Horvat