Koncert Goran Bojčevski Quintet v Plesnem forumu Celje 2017 (foto, video)

29. 12. 2017 19:09
Goran je povedal nekaj tudi o značilnostih klarinetov v Armeniji.
Goran je povedal nekaj tudi o značilnostih klarinetov v Armeniji.

V torek ob 21. uri so se iz dvorane Plesnega foruma zaslišali zvoki glasbe sveta (Piazzola, Mozart, Bach, makedonske ljudske …), vendar v preobleki classic-etno-jazzy, ki jo je ustvaril slavni klarinetist Goran Bojčevski.

O glasbi, ki jo igrajo …

Quintet Goran Bojčevski izvaja predvsem glasbo sveta, ki jo poznamo vsi. Razlika pa je le ta, da so te ljudske pesmi in pesmi slavnih skladateljev posebne zaradi edinstvenega aranžmaja Bojčevskega, ki ga lahko poimenujemo »balkan nuevo«. Ustvarjalce kvinteta združuje prepletanje različnih glasbenih smeri in vedno znova dokazujejo, da je takšna kombinacija prav čarobna!

goran-bojcevski-37
Balkan nuevo je svojstven stil glasbe, ki ga morate kdaj slišati.

To so pokazali tudi ta torek. Prva pesem je bila avtorsko delo Gorana Bojčevskega, v nadaljevanju pa je zasedba obiskovalce glasbeno popeljala v Francijo, Armenijo, Makedonijo in v čase klasične glasbe.

Na kratko o članih …

Zasedbo kvinteta sestavljajo Goran Bojčevski (klarinet), Tomaž Marčič (harmonika), Tadej Kampl (el. bas), Žiga Kožar (bobni) in Miha Petric (kitara).

goran-bojcevski-41
Svetovno priznani klarinetist – Goran Bojčevski.

Goran Bojčevski je magisterij klarineta končal v Salzburgu z najvišjo oceno v razredu. Forum answers.com ga celo uvršča med najboljše svetovne klarinetiste, pri nas pa ga bolj poznamo kot nekdanjega člana Terrafolk. Piše glasbo za filme, reklame in balet, sodeloval pa je tudi z RTV Slovenija. Velja za utemeljitelja novega glasbenega sloga (prej omenjeni balkan nuevo), pri katerem se opira na balkanske korenine in jih posodablja z elementi klasične in tango glasbe.

Tomaž Marčič je doštudiral harmoniko v Nemčiji, glasbeno poustvarjanje pa ga je poneslo v marsikatero evropsko državo.

Tadej Kampl je izjemni basist v svetovnem merilu. Bas ga spremlja še od rane mladosti. Diplomiral je v Celovcu, izobraževal pa se je tudi v New Yorku in Indiji.

Žiga Kožar velja za enega najbolj cenjenih in vsestranskih bobnarjev. Sodeloval je z več različnimi zasedbami na domačih in tujih tleh.

Miha Petric je kitarist, skladatelj in pedagog, z glasbo pa se ukvarja na več ravneh. Svoj pečat pušča v jazz-rock-fusion skupini Moonlight sky, katere glasba je bila predvajana v Ameriki, Kanadi, Braziliji, Rusiji in Evropi.

Vabljeni k ogledu fotografij in video posnetka (oboje spodaj).

Tamara Želimorski

Video:

Fotografije:

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
258 queries in 13,731 seconds.