Koncert ob 10. obletnici Okteta 9 (foto, video)

27. 05. 2016 13:48
Oktet 9 je ob jubilejnem koncertu napolnil Narodni dom do zadnjega kotička.
Oktet 9 je ob jubilejnem koncertu napolnil Narodni dom do zadnjega kotička.

“Gaudeamus igitur Juvenes dum sumus. Gaudeamus igitur Juvenes dum sumus,” so vrstice, ki so v četrtek zvečer otvorile koncert ob 10. obletnici Okteta 9 v Narodnem domu Celje. 

Davnega leta 2006 je nekaj dijakov Gimnazije Celje-Center globoko v sebi začutilo žgočo nevoščljivost. Iz leta v leto so morali opazovati uspehe dekliškega pevskega zbora, ki je polnil stene šolskih hodnikov z odlikovanji, sami pa so pevske talente lahko izkazovali le ob koncu tedna v mestnem parku. Prekipelo jim je, poiskali so naivnega mladega profesorja glasbe in od njega zahtevali ustanovitev moške vokalne zasedbe. Revež sploh ni vedel, v kaj se spušča, ko je po uvodni avdiciji ustanovil Oktet 9.

Oktet 9, eno izmed najbolj prepoznavnih vokalnih slovenskin zasedb, ki ponosno predstavljajo štajerske barve tudi po svetu, danes sestavljajo tenoristi Miha Žgank, David Zupanc, Mihael Strniša in Jan Šilec, baritonista Leon Ašenberger in Mato Žgajner ter basisti Marko Petriček, Miha Hliš in Gregor Deleja, sicer tudi umetniški vodja okteta.

 

Gregor Deleja, umetniški vodja okteta.
Gregor Deleja, umetniški vodja okteta.
Oktet 9 je na četrtkovem koncertu navdušil s humornimi vložki in predvsem z glasbo.
Oktet 9 je na četrtkovem koncertu navdušil s humornimi vložki in predvsem z glasbo.

Oktet 9 je obiskovalce koncerta ponesel skozi zadnjih 10 let njihovega skupnega delovanja. V tem času so skupaj obiskali kar 13 držav v okviru skupno 18 turnej, s katerimi so navduševali občinstvo na treh kontinentih, v preteklem letu pa so izdali tudi zgoščenko Svoboda?!, ki so jo posvetili tako svojemu jubileju kot tudi 70. obletnici konca II. svetovne vojne.

V tem obdobju so navduševali domače in tuje občinstvo z izjemno pestrim repertoarjem zavidljivim številom koncertov po vsem svetu. Prav tako so si prislužili odličja na Malti in v Žalcu ter se širni Sloveniji predstavili v oddaji Slovenija ima talent.

Tudi sam koncert so strnili v 10 skladb; vsaka izmed njih je zaznamovala posamezno leto delovanja zasedbe. Pripravili so tudi nekaj novosti ob jubilejnem koncertu in obiskovalce prepričali, da si brez dvoma še vsaj nadaljnjih 10 let pošteno zaslužijo svoje zakoreninjeno mesto v slovenski vokalni glasbi. Danes je namreč njihovo ime na konici jezika vsakega mimoidočega v knežjem mestu, svoj primat pa si utrjujejo tudi drugod po Sloveniji in po svetu.

Vse to dokazuje tudi dejstvo, da Oktet 9 poleti čaka še nastop na vokalnem festivalu v srbskem Somborju, oktobra pa se odpravljajo na 12-dnevno turnejo po Kitajski, kjer bodo brez dvoma navdušili.

Za vas smo utrinke s koncerta ujeli tudi v fotogalerijo in video posnetku. Vabljeni k ogledu!

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=985]

eroika-polsi-nagradna

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 1,113 seconds.