Kulturni galop s pevko in šansonjerko Jano Kvas (foto in video)


Martinova sobota je v Centru konjeniškega športa Celje minila v duhu šansona. Drugi letošnji kulturni galop, ki sicer že četrto sezono poteka v sodelovanju med CKŠ Celje in Hišo kulture Celje, je gostil izvrstno pevko in šansonjerko Jano Kvas, ki je ob spremljavi instrumentalne skupine v do zadnjega kotička napolnjenem ambientu obiskovalcem prepevala slovenski in francoski šanson.

Kulturni galop je cikel kulturnih dogodkov z vedno pestrim, svežim in kakovostnim glasbenim programom, ki jih Center konjeniškega športa Celje v sodelovanju s Hišo kulture Celje pripravljajo vsaka dva meseca. Glasbeni dogodki zajemajo širok spekter različnih stilov glasbe. V restavraciji, kjer potekajo glasbeni večeri, lahko ob kozarcu vrhunskega vina in prigrizkov vsakdo najde kakšno glasbeno poslastico po svojem okusu.

Pevka in šansonjerka Jana Kvas, ki je sicer profesorica slovenščine na eni izmed celjskih gimnazij, je v dobrih dveh urah trajajočem programu, razdeljenem na tri dele, predstavila avtorske in francoske pesmi. V prvih dveh delih je tako predstavila svoje, v tretjem, nekoliko daljšem, pa še francoske.

Šanson, ki izhaja iz francoske besede chanson in v prevodu pomeni pesem, je posebna lirična oblika popevke, ki izhaja iz Francije in se je prepevala zlasti v kabaretih. Značilnost šansona je osredotočenost izvajalca na izgovarjanje besedila, ki je poetično obarvano, tematsko zelo raznoliko, često se v besedilu pojavljata ironija in satira. Podaja neko sporočilo preko vsakdanje zgodbe, ki je poslušalstvu blizu in zlahka doumljiva. Zlato obdobje je šanson dosegel med obema vojnama. Med najslavnejšimi šansonjerji so bili zagotovo Édith Piaf, Georges Brassens, Jacques Brel, Camille Dalmais, Olivia Ruiz in drugi.

Številni obiskovalci sobotnega kulturnega galopa so uživali v interpretacijah izvrstne Jane Kvas

Sobotni kulturni galop je torej zaznamovala izvrstna glasba in interpretacija besedil šansonjerke Jane Kvas, ki se zaradi spevnosti in večnih človeških tem, dotika širokega kroga poslušalcev. Slednji so številne pesmi peli kar s pevko in šansonjerko, ki je doslej nastopala tudi na mnogih literarnih večerih in drugih kulturnih prireditvah ter na festivalu Slovenski šanson, leta 2003 pa je v slovenščini in nemščini izdala zgoščenko Celjski portreti. Spremljala jo je instrumentalna skupina v zasedbi Matjaža Krušiča (harmonika), Karla Kvasa (kitara), Srečka Mahneta (kitara) in Braneta Drevenšeka (bas kitara).

Poleg Jane Kvas se je izvrstno izkazala spremljevalna instrumentalna skupina, katere član je Janin brat.

Ob glasbenem doživetju so tudi tokrat v Centru konjeniškega športa Celje za obiskovalce poskrbeli z izvrstno in okusno postrežbo. Poleg mladega vina in ostalega širokega izbora pijač so poskrbeli tudi za gurmanske užitke, s čimer so slovesu enega najzanimivejših koncertnih ambientov in edinstvenem zlitju umetnosti in športa dodali še kulinarično noto. Kulturni galop v prihodnosti načrtuje tudi kulinarična doživetja v povezavi s ”Slow food” načinom priprave, nabave in uživanja hrane. S tem želijo prispevati k sonaravnemu razvoju svojega lokalnega okolja tako kulturno kot tudi ekonomsko.

Vabljeni, da v spodnjem video posnetku prisluhnete insertom sobotnega kulturnega galopa z Jano Kvas, vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=276]

v/t/f: eH