Kulturni galop z gospelom in countryjem, Majdo in Marjanom Petanom (foto in video)


Minulo soboto se je v Centru konjeniškega športa Celje odvil prvi koncert nove sezone Kulturnega galopa. V večeru, ki je minil v znamenju legend in nostalgije, sta se obiskovalcem predstavila celjski glasbeni legendi Majda in Marjan Petan s skupino Longfield.

Koncertni niz, ki že peto leto nastaja v sodelovanju med Hišo kulture in Centrom konjeniškega športa Celje, je minulo soboto pričel legendarni celjski glasbeni tandem – Majda in Marijan Petan, ki sta nastopila ob spremljavi skupine Longfield, ki je v preteklosti že slovela po vsej državi, pred nekaj leti pa so jo ponovno oživili glasbeniki Karli Kvas (kitara in vokal), Srečko Mahne – Ečo (solo kitara), Brane Drevenšek (bas kitara) in Vojko Zaveršnik (bobni). Uvodoma se je obiskovalcem predstavil Marjan Petan s programom, sestavljenim iz zimzelenih uspešnic Johna Fogertya in CCR, The Eagles, Krissa Kristoffersona, Johnnya Casha, Villia Nelsona…

Marjan Petan sodi med staroste slovenske popularne scene, javnost ga pozna zlasti kot člana legendarnega New Swing Quarteta, kjer je pel kar 40 let. Skupaj z Majdo Petan, sicer staro znanko slovenskih in tujih, zlasti avstrijskih glasbenih odrov, kot solista in v duetu prepevata svoje avtorske skladbe, spirituale in country skladbe iz bogate zakladnice glasbenih legend Mahalie Jackson in Johnny Casha. Na koncerte božičnih pesmi iz vsega sveta pa ju vabijo po vsej Sloveniji, Nemčiji, Hrvaški in Kanadi.

Kulturni galopi tudi v letošnji sezoni ostajajo zvesti tradiciji, uvodni koncerti so tradicionalno namenjeni glasbenikom in zasedbam iz Celja in regije. Novost pete sezone večerov na konjeniškem centru pa je simbolična vstopnina, s katero želita organizatorja, kljub kulturi nenaklonjenim časom, ohraniti visok nivo glasbenih užitkov in pokriti del produkcijskih stroškov. V vstopnino bo vsakič vključeno tudi majhno kulinarično presenečenje!

Tudi peta sezona pa obeta precej presežkov – novembra bo gost Kulturnega galopa Branko Završan s projektom Senca tvoj’ga psa s šansoni Jacquesa Brela, januar že tradicionalno pripada muzikalu, tokrat z izjemno vokalistko Nuško Drašček Rojko, marec bo v znamenju flamenca, maj jazza, poletje pa obeta eksplozijo latino ritmov v zanimivem ambientu enega največjih konjeniških centrov v tem delu Evrope.

Več kot dovolj razlogov, da bodo tudi koncerti letošnje sezone Kulturnega galopa odlično obiskani. Kvalitetni glasbi se v letošnji sezoni pridružuje še kulinarična nota, s čimer želijo prispevati k sonaravnemu razvoju lokalnega okolja tako kulturno kot tudi ekonomsko.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerega smo zajeli utrinke sobotnega koncerta. Seveda pa smo pripravili galerijo fotografij, ki si jo lahko ogledate spodaj.

[simpleviewer width=100% height=700 id=437]

v/t/f: Egon Horvat