Mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest 2016 (foto, video)


BUMfest 10 je zaznamoval odličen obisk in navdušeno občinstvo.
BUMfest 10 je zaznamoval odličen obisk in navdušeno občinstvo.
DSCN7462 (Kopiraj)
Vsak gost (na fotografiji Salah Ammo) je skozi glasbo predstavil svojo življenjsko zgodbo.

Od petka do nedelje je v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu potekal deseti mednarodni festival tolkalnih skupin BUMfest, ki so ga zaznamovale nastopajoče  skupine in posamezniki iz Avstrije, Belgije, Italije, Nemčije, Venezuele, Burkine Faso, Kube … in Slovenije.

V petek so obiskovalce BUMfesta že dopoldne ogreli Groovetrotters (Avstrija/Nemčija), zvečer pa je sledila uradna otvoritev festivala z GroovetrottersFunky Currywurst Brothers (Danska/Avstrija) in Slovenskim tolkalnim projektom ter slovenskim tolkalnim orkestrom SToP.

Pestro je bilo tudi v soboto, ko so za kvalitetno izvedbo in dobro vzdušje poskrbeli Percussive trio (Belgija) ter Claudio in Francesca Santangelo (Italija).

Dogajanje se je stopnjevalo vse do nedelje zvečer, ko so moči združili Ansambel Studio percussion Graz (Avstrija) in SToP z gosti: Salah Ammo (Sirija), Ismael Barrios (Venezuela), Louis Sanou (Burkina Faso) in Silvio Gabriel (Kuba). Vsi skupaj so sestavljali tolkalni mozaik multimedijskega projekta Faces and Places. Gre za intimen in obenem živopisen šov, ki je nastal na podlagi življenjskih zgodb članov skupine.

Osebne zgodbe, video projekcije, skulpture zvoka in podob se zlivajo z glasbo in tvorijo omamno glasbeno in gledališko predstavo, ki je po eni strani upodobitev osebnosti, po drugi strani pa v središče postavi srečna naključja in sodelovanje, ki se porajajo iz srečevanj v globalnem svetu. Da se tako obsežno trans-kulturno zlitje z odra prelije v avditorij, ni naključje: predstava skupine Faces and Places je postala prava velikanska zabava s plesom, ki je bila premierno uprizorjena ravno v Žalcu.

DSCN7398 (Kopiraj)

DSCN8511 (Kopiraj)BUMfest 10 je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je festival v soboto tudi sam obiskal. Poleg njega pa so lahko prav vsi obiskovalci letošnjega BUMfesta doživeli pravo katarzo za oči in ušesa, saj so organizatorji poskrbeli za edinstven festival, ki na slovenskem prostoru ne pozna konkurence. Nastopajoči so znova dokazali, kaj vse so glasbeniki zmožni pričarati z bogato in neskončno družino tolkal.

Sami smo se udeležili zadnjega dejanja BUMfesta 10 in mednarodni festival tolkalnih skupin obiskali v nedeljo, kjer smo posneli tudi bogato fotogalerijo in video prispevek. Vabljeni k ogledu.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=931]

nagradna-joksimovic