Minuli teden Hotel Evropa v znamenju otroškega petja in srednjeveškega varieteja (foto in video)


Ves minuli teden je Hotel Evropa bil v znamenju “Praznične Evrope”, saj se je v popoldanskih urah pred hotelom odvijal bogat kulturni program, številne glasbene točke, za najmlajše pa so poskrbeli v viteški šoli z animacijo. V Hotelu Evropa skušajo s pestrim kulturnim dogajanjem oživiti staro jedro. Otroško petje je po njihovem mnenju tisto, ki bi znalo pritegniti obiskovalce.

V ponedeljek, 19. 12. 2011, smo bili deležni petja starejšega otroškega pevskega zbora OŠ Glazija, v katerem prepevajo učenci od četrtega do devetega razreda, dirigira pa jim zborovodkinja Ksenija Aškerc. Utrinke nastopa si lahko ogledate v spodnji galeriji fotografij. Za zborom sta nastopili še dve vokalni zasedbi II. OŠ Celje, najprej otroški pevski zbor četrtega in petega razreda ob spremljavi Nala Volfa na kitari in Aneja Zupanca na klaviaturah. Nato je na oder stopila sveže nastala vokalna zasedba trinajstih pevcev od šestega do devetega razreda, pod taktirko zborovodkinje Andreje Vahen.

Otroški pevski zbor II. OŠ Celje, Kvartet saksofonov GŠ Celje ter viteške igre.

Naslednji dan, v torek, smo zopet lahko prisluhnili ubranem petju pevskega zbora III. OŠ Celje, katerega vodi Matjaž Jager, ter igranju Kvarteta saksofonov Glasbene šole Celje. Kvartet sestavljajo Žiga Vešligaj (sopran saksofon), Nejc Kelner (alt saksofon), Jasna Kolar (tenor saksofon) in Jaka Krušič (bariton saksofon). Tako pevski zbor III. OŠ Celje kot kvartet saksofonov sta zbrane s petjem in preigravanjem popeljala v čarobnost predbožičnega časa.

V sredo je najprej nastopil pevski zbor OŠ Frana Kranjca, ki ga vodi Mateja Lah, ki se povsod predstavljajo s širokim izborom pesmi, skoraj za vse priložnosti. Poleg slednjega je nastopila tudi vokalna skupina učenk od 6. do 9. razreda OŠ Frana Krajnca, ki jo vodi zborovodkinja Milena Urlep Rogl. Vokalna skupina je znana po prepevanju popularnih pesmi ob spremljavi šolskega orkestra, ki pod vodstvom gdč. Špele Florjanič prav tako deluje na njihovi šoli. Za vokalno skupino smo prisluhnili otroškemu pevskemu zboru OŠ Ljubečna, ki ga sestavlja kar 35 učencev od petega do devetega razreda, vodi ga zborovodkinja Bernarda Preložnik Kink. Člani zbora so posebej ponosni na dvakratno gostovanje v Nemčiji, z veseljem se udeležujejo vsakoletnih intenzivnih vaj na Debelem Rtiču.

Zadnji dan “Praznične Evrope” je nastopil Oktet I. gimnazije Celje pod mentorstvom Tomaža Marčiča. I. gimnazija Celje je znana po dolgoletni pevski tradiciji, iz virov lahko razberemo, da je oktet deloval že leta 1921. Od takrat je deloval po različnimi imeni, v večjih in manjših presledkih. Oktet Kajuh se je do sedaj izkazal na številnih nastopih v slovenskem prostoru, lani se je prvič predstavil na območni reviji malih pevskih skupin in izvedel že drugi samostojni koncert. Za oktetom je nastopil otroški pevski zbor I. OŠ Celje, ki ga vodi zborovodkinja Vlasta Ratej. V slednjem prepeva kar 40 učencev od prvega do četrtega razreda, pred hotelom se jih je predstavila polovica manj. Kakor večina nastopajočih,se tudi ti predstavljajo z vsebinsko raznolikim programom in se predstavljajo na svoji šoli in drugod, kamor jih povabijo.

Tudi v sredinem in četrtkovem programu so nastopili zanimivi zbori in pevci.

Vse dni je potekala tudi viteška šola z animacijo, katere nosilec je bil Aleksander Grobelšek. Bogat program je zajemal predstavitev uličnega teatra in zgodovinskih likov (vladarji, plemiči, dvorne dame, dvorni norček, kralj Herman, Friderik in drugi), pripravili pa so tudi nekaj animacij. Najmlajši obiskovalci so bili deležni družabnih iger, vlekli so vrvi, tekmovali so lahko v prstkanju in palčkanju v priložnostnem srebrnem gradu. Najboljši in najbolj pridni so prejemali razne nagrade.

Animatorji viteške šole.

Aleksander Grobelšek je ves čas skrbel za zabavni program, vzpodbujal je pevske zbore in ostale nastopajoče, da so na njegovo prošnjo zapeli oz. zaigrali kakšno pesem več, kot je bilo predvideno, nemalokrat pa smo lahko slišali, da se je kakšne pesmi lotil kar sam.

Cilj, ki so si ga zadeli v Hotelu Evropa, je tako bil dosežen. Mimoidoči so z zanimanjem prisluhnili otroškemu petju, se pogreli s kozarcem kuhanega vina ali čajem ter se posladkali z vaflji. V Hotelu Evropa si nadejajo, da bo letošnji dogodek, ki je bil prvi tovrstni, v prihodnje prerasel v tradicionalnega.

Vabimo vas k ogledu spodnje galerije fotografij, ki smo jih vsakodnevno posneli na dogodkih, obenem pa si lahko ogledate video utrinke in prisluhnete nekaterim pesmim, ki smo jih slišali na “Praznični Evropi”.

[simpleviewer width=100% height=700 id=108]

v/t/f: Egon Horvat