Monokomedija Fotr z Ladom Bizovičarjem na Starem gradu


V okviru Večerov komedije na Starem gradu smo si v sredo, 15. junija, lahko ogledali monokomedijo Jamski človek, s katero Uroš Fürst z več kot 500 uprizoritvami ruši rekorde v priljubljenosti. V sredo, 13. julija pa je bila na vrsti še druga, bolj sveža monokomedija Fotr, v kateri Lado Bizovičar govori (pa tudi poje) o lepotah in tegobah starševstva.

Dvorišče Starega gradu je bilo na do zdaj najbolj vroč dan v letu zelo primerno prizorišče za ogled predstave. Bilo je ravno dovolj hladno tudi za visoko noseče mlade mamice. Če dodamo še sončni zahod tik pred začetkom predstave, je bilo vzdušje kot nalašč za pare z majhnimi otroki ali tiste v pričakovanju. Gledalcev je bilo toliko, da so sedeli tudi po tleh.

Predstava se je začela s kratkim filmčkom, v katerem spoznamo »fotra« (Bizovičar) in mamo (Katarina Čas). Slednja se med predstavo še nekajkrat vmeša v Ladovo modrovanje, ki nas popelje od pogovorov o otroku, prek spočetja, nosečnosti in priprav, do rojstva, privajanja na novega družinskega člana in prvih skupnih počitnic. Bizovičar originalnemu besedilu (islandskega avtorja Bjarnija Haukurja Thorssona) vdihne aktualnost in domačnost, vmes poklepeta z občinstvom, naroči pivo in nekaj (ne)srečnežev tudi vključi v predstavo (odsvetujemo sedeže v prvih vrstah).

Če ste starši ali ne, če pričakujete prvega ali tretjega otroka ali pa če imate že vnuke, je Fotr predstava, ki vas bo nasmejala do solz, najboljše skeče pa boste pripovedovali ljudem okrog sebe še kak teden dni po tem.


Lucija Čakš
Foto: R. Č.