Na 15. balonarskem festivalu se je v “lovu na lisico” pomerilo osem balonov (foto in video)

24. 04. 2012 09:04

V zgodnjih jutranjih urah minule sobote se je na Letališču Levec pričel 15. balonarski festival, ki ga je v okviru praznika Mestne občine Celje priredil Balonarski klub Vojnik. Osem balonov se je podalo na “lov na lisico”, eno izmed sedemnajstih oz. osemnajstih disciplin balonarskega športa.

Po odpovedi festivala, ki je bil predviden sredi aprila, pa vremenske razmere niso dopuščale poletov z baloni, so se balonarji pomerili v tekmovanju teden kasneje. Lov na lisico je disciplina, pri kateri baloni sledijo balonu, ki poleti nekaj minut pred vsemi in na mestu pristanka označi velik križ, kateremu s z metanjem “markic” skušajo čim bolj približati baloni, ki mu sledijo. Zmaga seveda tisti, ki odvrže markico najbližje označenemu mestu.

Med pripravami na polet z balonom.

Če se ozremo malce v zgodovino izvemo, da sta prvi polet z balonom opravila Francoza Pilatre de Rozier in Marquis d’Arlandes, ki sta poletela v balonu Montgolfier. Ogenj, kurjen s slamo, ki je segreval kupolo balona, je balon zažgal, toda plamene sta prva letalca pogasila z vodo, ki sta jo nosila s seboj prav za take nujne primere. Polet je trajal 20 minut, balon pa je preletel 8 km na nadmorski višini 100 metrov in sicer 21. novembra 1783. Z balonarstvom smo se Slovenci srečali v drugem desetletju 20. stoletja.

Osnovni sestavni deli toplozračnega balona se niso spremenili od samega začetka tovrstnih zračnih avantur, velike spremembe pa so se skozi zgodovino balonarstva dogajale v sistemu gorilnikov ter materialov, ki se uporabljajo v sodobnem letenju s toplozračnimi baloni. Slednji so sicer sestavljeni iz kupole ali ovoja, nosilnih trakov in pritrdilne žice ali vrvi, košare balona, plinskega sistema in gorilnika, instrumentov ter opreme balona.

Pogled Celjanov v nebo v sobotnem jutru je postregel z baloni.

15. balonarski festival smo spremljali tudi mi, ogledate si ga lahko v galeriji fotografij. O samem festivalu je več povedal Dušan Bojanovič iz Balonarskega kluba Vojnik, kar si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=172]

v/t/f: eH

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
179 queries in 0,787 seconds.