Ob dnevu odprtih vrat v atriju Doma sv. Jožefa izvedli veseloigro “Miciki je treba moža” (foto in video)

23. 05. 2014 08:43

miciki_je_treba_moza_1V torek, 20. maja, so v Domu sv. Jožefa v Celju pripravili dan odprtih vrat, ki je minil v znamenju zabavnih dogodkov. Med njimi je zagotovo tudi izvedba nekoliko prirejene Koržetove veseloigre “Miciki je treba moža”, ki so jo pripravili mladi župnije Celje sv. Jožef, priredil in režiral pa Jože Planinšek.

Veseloigra “Miciki je treba moža” je postavljena v čas med obema vojnama, obravnava pa takrat že usihajočo navado nekaterih kmetov, ki so še kako radi svojim otrokom  izbirali partnerje za skupno življenje. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da jim kajšlerji (kočarji), dekle oz. hlapci nikakor niso bili po godu. Slednji so se navkljub nasprotovanjem posluževali številnih potegavščin, ki so ljubezen pripeljale na pravo pot.

miciki_je_treba_moza_2

Vsebini veseloigre se lahko danes le smejemo. Kmet Tevž Goričan je vdovec in ima hčerko Micko – edinko, ki bi jo rad bogato poročil, ona pa neizmerno ljubi kočarja Janeza. Tevž seveda temu nasprotuje z vsemi močmi, zato Janez in Micka uporabita zvijačo. ”Zdravnik” ob pregledu hčerke pregovori očeta Tevža in skleneta zanimivo poročno pogodbo.

V družinsko življenje se kar naprej vmešava vaška klepetulja, ki marsikaj zaplete. Slednje privede do številnih smešnih situacij, ki zgodbi dajejo poseben čar in veliko smeha. Zgodba ima seveda presenetljiv konec.

miciki_je_treba_moza_3

Veselje do ljudske igre je še enkrat več pritegnilo mlade, da so v nekaj letih pripravili različne zabavne igre (Kje je meja, Kmet Herod, Stari grehi in Miciki je treba Moža). Premiere iger navadno izvedejo na pustne nedelje, ponovitve pa po velikonočnih praznikih.

Vabljeni k ogledu insertov in galerije fotografij, posnetih na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=574]

v/t/f: eH

polsi-feel-the-phil-spital

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 2,249 seconds.