Od rapa do jazza in nazaj: Skupina Elemental


17. novembra so nas v Mladinskem centru Celje obiskali člani hrvaške glasbene zasedbe Elemental. Njihova glasba je preplet večih žanrov, med katerimi prevladujejo rap, hip hop in tudi jazz. Odličnim melodičnim izpeljavam sledijo teksti s poglobljenim pomenom, vezani tako na ljubezenske kot tudi politične in socialno kritične tematike.

Skupina svojo glasbeno umetnost širi po ozemlju nekdanje Jugoslavije že od leta 1998. Od takrat je število sodelujočih članov zrastlo iz tri na sedem. Glavna vokala, Mirela Priselac Remi in Luka Tralić Shot, sestavljata podskupino imenovano MC. Poleg velikega pomena odnosa skupine z njenimi poslušalci in gledalci, člani dajejo velik povdarek tudi temu, da so sami avtorji vseh melodij in ravno tako izvirnih tekstov.

Skupina se lahko pohvali še s hrvaško glasbeno nagrado Porin” za album ”Pod pritiskom” in z nominacijo za MTV Best Adria act. Vsekakor skupino zaznamuje glasbeno eksperimentiranje in družbena angažiranost, slovijo pa ravno tako po dinamičnih nastopih in pristnem odnosu in komunikaciji s publiko.

Pripravila: Patricija Čamernik