Oktet 9 navdušuje tudi na Kitajskem

07. 11. 2016 12:45

oktet_9_kitajska_1Desetletje je minilo od nastanka prve fantovske vokalne zasedbe Gimnazije Celje – Center – Oktet 9, ki jo vodi prof. Gregor Deleja. V relativno kratkem času so se fantje, sedaj vsi že nekdanji dijaki šole, v slovenskem in mednarodnem prostoru uveljavili kot ena najzanimivejših a cappella zasedb naše države z izjemno obširnim programom ter zavidljivim številom nastopov in mednarodnih turnej.

Oktet 9 tudi na Kitajskem navdušil poslušalce

Zadnja, že dvajseta mednarodna turneja, jih je vodila na daljno Kitajsko, kjer so med 26. 10. in 7. 11. nastopili na treh koncertnih odrih – na Mednarodni univerzi v Pekingu, kjer sta koncert gostila lektorat za slovenski jezik in slovensko veleposlaništvo, v mestu Yangshouju in na Mednarodni šoli v Suzhouju, kjer so koncert pripravili Slovenci živeči v Šanghaju in okolici. Zadnji koncert je bil tudi dobrodelne narave, skupno pa je na vseh nastopih, kjer so fantje prepevali pretežno slovenska dela, prisluhnilo več kot 1000 navdušenih poslušalcev.

Za Oktet 9 je to drugi obisk na azijskem kontinentu, saj so se leta 2009 na poti iz Avstralije za kratek čas mudili tudi na Tajvanu.

oktet_9_kitajska_2

Jubilejno turnejo so na GCC povezali z ekskurzijo in tako je na Kitajsko z Oktetom 9 med jesenskimi počitnicami potovalo tudi 16 dijakov, predstavnikov staršev in učiteljev. V tem času so si ob omenjenih koncertih ogledali znamenitosti kitajske prestolnice, mesto Xi’an, glineno vojsko prvega kitajskega cesarja, sveto goro Hua, Guilin, Yangshou in kitajski kraški svet, Suzhou in Šanghaj, zadnji dan pa so se na poti v Evropo ustavili še v Istanbulu.

oktet_9_kitajska_3

V sporočilu za javnost je Oktet 9, v katerem prepevajo tenoristi David Zupanc, Miha Žgank, Mihael Strniša, Jan Šilec ter basisti Mato Žgajner, Leon Ašenberger, Miha Hliš, Marko Petriček in Gregor Deleja zapisal: »da je neizmerno užival v povsem novi izkušnji razširjene turneje na Kitajsko in da se že veseli novih projektov in koncertov v bližnjem prazničnem času ter turnej v Švico in na Hrvaško v letu 2017, kujejo pa se tudi načrti za prihodnjo daljšo turnejo, saj želijo na listo kontinentov dodati še zadnja dva, ki ju še niso obiskali, in sicer Afriko in Južno Ameriko«.

Vir in foto: Gregor Deleja in arhiv Društva GCC

 

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,996 seconds.