Otvoritev Poletja v Celju popestrila celjska skupina Nude s Simfoničnim orkestrom in gosti (foto)


Večer pred prvim koledarskim poletnim dnem je na Starem gradu Celje potekala uradna otvoritev Poletja v Celju, knežjem mestu, v organizaciji Zavoda Celeia Celje v sodelovanju z Glasbeno šolo Celje in s skupino NUDE, ki letos obeležuje 20-letnico delovanja. Skupaj s Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje in ostalimi glasbenimi gosti so člani skupine pripravili nepozaben večer, na katerega so privabili več kot 1500 obiskovalcev.

Da gre za poseben večer, je že kmalu po 19. uri pričala kolona jeklenih konjičkov, ki se je počasi vila proti Starem gradu. Že v pol ure so bila parkirna mesta pri gradu zasedena, zato so se trumoma vračali parkirati nazaj proti mestu. Zahvaljujoč rahli zamudi pričetka uradnega odprtja Poletja v Celju, knežjem mestu, so začetek ujeli domala vsi, ki so pripešačili na grad.

Najprej je obiskovalce pozdravila Barbara Celjska in pred mikrofon povabila celjskega župana Bojana Šrota. Slednji je nagovoril zbrane in napovedal številne dogodke, ki se bodo odvile v letošnjem poletju:  “Drage Celjanke in Celjani, gospe in gospodje, cenjeni gostje, dragi prijatelji – prisrčno pozdravljeni v tem res čudovitem okolju, v prekrasnem pomniku slavne celjske zgodovine…Želim vam čudovito poletje, ne prevroče, preživite ga tako, da boste obiskali kakšno od številnih prireditev, ki se bodo odvijale v tem poletnem času v knežjem Celju. Zagotovo se bo našlo kaj za vsak okus in vsak žep, veliko prireditev bo brezplačnih, tako da izkoristite priložnost, družite in zabavajte se in uživajte v različnih kulturnih dogodkih. Nocoj vam želim, da skupaj preživimo čudovit večer v glasbi odlične celjske skupine Nude z odličnimi gosti, ki letos praznujejo 20 letnico. Fantje, pravzaprav bi sedaj moral reči že gospodje, jaz vam želim še veliko ustvarjalnih let, obiskovalcem pa, kot rečeno, lep večer.”

Po nagovoru in uradnem odprtju Poletja v Celju, knežjem mestu, so na oder najprej stopili člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje, po uverturi pa še težko pričakovani člani skupine Nude. Slednji so na krilih aplavza rutinirano poprijeli za inštrumente in mikrofone ter skupaj z obiskovalci pričeli veliki koncert. Kot so napovedovali že člani skupine Nude, so se skozi večer na odru zvrstili številni glasbeni gostje: Oto Pestner, Bilbi, 6pack čukur, Samo Šalamon, Mešani pevski zbor 1. gimnazije v Celju ter plesalci Plesne šole Superstar.

Nudi z Otom Pestnerjem, 6pack čukurjem, Bilbi in Mešanim pevskim zborom 1. gimnazije v Celju
Nudi z Otom Pestnerjem, 6pack čukurjem, Bilbi in Mešanim pevskim zborom 1. gimnazije v Celju.

Nudi so se tokrat prvič predstavili v simfonični preobleki in priznati jim je treba, da so prepričali prav vse obiskovalce. Posebej je potrebno pohvaliti aranžmaje, ki jih je priredil Peter Tovornik. Piko na i so dodali mladi simfoniki, ki jim je dirigiral odlični celjski dirigent Matjaž Brežnik. Kljub dejstvu, da so se Nudi s simfoniki na vajah dobili le dvakrat, je potrebno priznati, da so oboji koncert odigrali odlično in prepričljivo. Orkestrske izkušnje sicer nekateri člani skupine Nude imajo, pred dobrim desetletjem so z Matjažem Brežnikom in Godalnim orkestrom kot skupina nastopili v Sobotni noči na RTVSLO – koncert je kasneje doživel prek 20 ponovitev.

Nudi so odigrali večino svojih uspešnic, za katere menijo, da zvenijo dobro v orkestralni izvedbi, svojo vsestranskost pa so dokazali kot “spremljevalni band” nekaterih gostov. Po dveh urah koncertiranja, ki so ga prekinili s kratkim filmom, pregledom delovanja skupine v dvajsetih letih, so na krilih aplavza na oder stopili še dvakrat.

Zaključimo lahko, da so s četrtkovim koncertom Nudi prepričali vse obiskovalce. S simfonično preobleko tudi tiste, ki so morebiti bili nekoliko skeptični. Vse dobro v nadaljevanju glasbene in osebne kariere vse dobro članom skupine Nude želimo tudi ustvarjalci našega portala.

Vabljeni k ogledu bogate galerije fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=403]

v/t/f: Egon Horvat