Pivo in cvetje 2013: petkovo dogajanje popestrili številni vrhunski glasbeniki (foto)

13. 07. 2013 19:50

V četrtek se je v Laškem pričela tradicionalna, že 50. prireditev Pivo in cvetje. Vse do nedelje bo Laško poleg piva in cvetja v znamenju bogatega programa, lahko bi rekli vrhunskega glasbenega festivala, saj se bo do nedelje zvrstilo kar 37 različnih glasbenih izvajalcev iz Slovenije in tujine.

Pivo in cvetje 2013 pa poleg bogatega programa prinaša tudi nekaj novosti. Festival letos poteka na treh odrih, nikakor pa ne moremo mimo četrtega glasbenega prizorišča, ki je v Kulturnem centru v Laškem. Največje koncertno prizorišče se je iz Trubarjevega nabrežja preselilo v Jagoče. Novost za željne elektronske glasbe je bil sinočnji DJ party, ki je prva takšna prireditev v vsej zgodovini Piva in cvetja. V mestu pa so pripravili tudi številne razstava in kulturne prireditve.

Festival torej gosti množico priznanih glasbenih imen, ki so tako v četrtek kot sinoči navduševali obiskovalce. Po zaključku drugega večera na največjem etno-glasbeno-turističnem festivalu, se je v dveh dneh zvrstilo že 24 glasbenih izvajalcev. Zanimivo je bilo dogajanje na Valvasorjevem trgu, kjer so obiskovalci uživali v predstavitvah številnih starih obrti. Predstavila so se številna društva, obiskovalci pa so lahko brezplačno poskušali dobrote, ki so jih pripravile kmečke žene. Med drugim tudi “tople kumarice“, tradicionalna jed Savinjske doline, ki so jo gospodinje pripravljale v sezoni obiranja hmelja.

Pestro dogajanje je bilo pod vsemi odri, nekaj deset navdušencev nad elektronsko glasbo je čakalo na vrhunec večera

Na odru Jubilejnik so sinoči nastopili in dodobra ogreli obiskovalce Okrogli muzikanti, večtisočglavo množico pa so še enkrat več navdušili Modrijani, ki so se ponovno izkazali za enega najbolj energičnih skupin.

Oder Laško Club je sinoči gostil akustično skupino Kladivo, Konj & Voda, katere začetki segajo v leto 1979. Po mnogih spremembah v njihovem skoraj triinpoldesetlenem delovanju so se člani nekdanje skupine konec leta 2012 znova zbrali v prvotni zasedbi, pokojnega Srečka Lavbiča pa je nadomestila njegova hči Lucija Šorn. Publiko so prijetno presenetili. Za njimi se je občinstvu predstavila skupina Flora & Paris, ki je očarala z nežnim repertoarjem skladb ter izjemno pevko Floro Emo Lotrič. Skupina je na odru v Laškem prvič skupaj nastopila v tej sestavi in je predvsem hvaležna Skupini Laško za dobre ocene, ki so jih dobili v okviru projekta Mecenstvo. Večer je nadaljevala ena izmed boljših jazz-rock-funk zasedb – Elevators, zaključil pa ga je akustični nastop skupine Dan D z izvedbo Tiho. Prizorišče Odra Laško Club so napolnili do zadnjega kotička.

Oder Zlatorog Jagoče so v petkovem večeru zasedli priznani glasbeniki rap in DJ scene. Za vzdušje je s svojevrstnim nastopom v poznih popoldanskih urah poskrbel 6 Pack Čukur & The Hangover project, sledilo je rolanje glasbe do jutra, izpod rok slovenskih in tujih DJ-ev. Na odru so si sledili DJ Zeds (Sladica), DJ Pier & DJ FU (Roots in Session), Švicar Mike Candys ter Nemec Timo Mass, ki so navdušili s prvim party-em v zgodovini prireditve. Čeprav je še ob 22. uri kazalo, da ni velikega zanimanja za dogajanje na tem odru, pa se je do konca dogajanja le nabralo nekaj sto navdušenih ljubiteljev elektronske glasbe. Morda je vzrok za nekoliko manjši obisk tudi v vstopnini, ki so je letos prvič uvedli za dogajanje na odru Zlatorog Jagoče.

Številni obiskovalci so se odločili za kampiranje.

Vodna simfonija ob reki Savinji in veličastni ognjemet sta že nekajletni stalnici Piva in cvetja in tudi letos je za obiskovalce pripravljena atraktivna predstavitev, ki bo na sporedu danes ob 22.00 uri. Ponovno pa se obetajo glasbeni vrhunci na posameznih odrih.

Večer na odru Zlatorog Jagoče se bo pričel z nastopom Beatles tribute skupine Help!, sledil bo nastop kitarista Jerneja Zorana s spremljevalno skupino Ministrstvo Resnice ter nastop skupine Manouche s svojim electro gypsy swing stilom. Večer na odru Zlatorog Jagoče bodo nadaljevali energični Tabu-jevci, zaključil pa vedno romantični Jan Plestenjak.

Oder Laško Club bo v sobotnem večeru gostil skupino Eskobar, akustični nastop skupine Mi2, legendarnega Vlada Kreslina, dogajanje pa se bo zaključilo z Jam Session after party-em.

V Kulturnem Centru Laško bo nastopil Simbolični orkester, oder Jubilejnik pa se bo tresel pod ritmi Dua Anplađd, sijajne Nine Pušlar, za zaključek pa bo poskrbela skupina Victory, ki zagotavlja vrhunsko zabavo.

Za vse obiskovalce, ki nameravajo v Laškem ostali več dni, so na treh lokacija uredili prostore za kampiranje s sanitarijami in tuši. V Laško, kjer v času prireditve velja poseben prometni režim, pa bodo tudi nocoj vozili tudi posebni vlaki.

Seveda bomo spremljali tudi nocojšnje dogajanje v Laškem, o čemer boste lahko brali že juri. Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij, v kateri je zajeto petkovo dogajanje. Več o festivalu Pivo in cvetje 2013, pa seveda jutri.

[simpleviewer width=100% height=700 id=409]

t/f: Egon Horvat

Oznake: , , , , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
193 queries in 0,952 seconds.