Pravljično Celje 2021 praznično razsvetljeno (foto)


Dobrodošli v praznično Celje. Foto: DejC

Praznične luči so v Celju že tradicionalno zažarele konec novembra in napovedale prihod prazničnega decembra. Tokrat brez pompoznosti.

Praznične luči so se v Celju prižgale na zadnjo novembrsko soboto. Tokrat brez velikega dogodka, na kar smo se že kar malce navadili. Kljub temu pa se je v središču mesta kar gnetlo veselih obiskovalcev, ki so željni sprostitve in zabave v najdaljših nočeh v letu, prišli v knežje mesto.

Predvsem mladi zasedli zvezdo

Okoli zvezde v centru mesta je bilo veselo že od zgodnje popoldanskih ur. A pravi zagon se je zgodil, ko je tema prekrila prizorišče. Ogromno število obiskovalcev, med katerimi so prevladovali učenci srednjih šol, je preplavilo središče mesta. Za razliko od lanskega leta, ko je vlada kar sredi decembrskega dogajanja prepovedala strežbo alkoholnih pijač, je tokrat “kuhanček” tekel v potokih.

Privoščimo si “kuhančka” v centru Celja. Foto: DejC

Tudi tradicionalne “cimetove rolce” niso manjkale in res je bilo dobro poskrbljeno za jedačo in pijačo. Gostinci, ki so dobili svoje mesto v ličnih lesenih hiškah, so komaj shajali z naročili, a seveda jim je uspelo pogasiti žejna grla.

Res se pozna, da živimo v strahu pred zaprtjem države in vedno novimi ukrepi, namenjenimi zajezitvi nalezljive bolezni, ter želimo izkoristiti vsako priložnost za odhod med ljudi in druženje. Ta lep čas ob zaključku leta želimo napolniti z nam ljubimi osebami in se spomniti tudi na lepe stvari, ki nas obkrožajo ter so se nam zgodile.

Naj bo veseli december čim bolj prazničen in naj traja celih 31 dni.

 

 

Fotogalerija:

Podatki o svetleči in dnevni krasitvi:

svetlobne zavese preko ulic: 57.400 drobnih LED lučk

svetlobne zavese pri Narodnem domu: 24.400 drobnih LED lučk

svetlobne cevi: 400 metrov

led žarnice na smrekah in drevesih: 42.000 drobnih LED lučk

napisi Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela: 5 kosov

svetlobni liki: 56 kosov

svetleče krogle: 11 kosov

sveče na adventnem vencu: 4 kosi

svetleče verige na velikih smrekah (snow fall): 12 kosov

svetlobne verige na drevesih: 14 kosov

reflektorske osvetlitve: sedem lokacij

nesvetleči okraski: 400 kosov

girlande: 80 metrov

smreka na Stanetovi ulici: 1000 drobnih LED lučk

kočija, zvezda, smreka z medvedkom: trije liki

Smreke

Kot vsako leto je tudi letos mesto okrašeno s smrekami. Za krasitev mestnega jedra so si v podjetju Zeleno drevo izposodili 32 »živih« smrek, ki so posajene v lonce in so visoke od 180 do 220 centimetrov. Podjetje jih bo spomladi ponovno zasadilo v zemljo.

Mesto bodo krasile tudi smreke, ki so jih tako kot prejšnja leta ponudili občani. Podarili so jih Marjan Škofca, Martin Metličar, Jože Janežič, Anton Kos, Bojan Kralj, Grega Kočevar, Darko Strmole in Ljubica Bagari.

Višina (v metrih) Število Lokacije postavitve
12 2 Trg celjskih knezov, Krekov trg
8-10 3 »Pravljična dežela«
7 4 »Pravljična dežela«
1,8 do 2,2 32 »Pravljična dežela«, Krekov trg, Savinova ulica, Stanetova ulica.
3-4 2 Stari grad Celje, Pokrajinski muzej Celje
SKUPAJ 43

Lampijoni

Praznično podobo Pravljičnega Celja bodo dopolnili unikatni lampijoni, ki jih ustvarjajo v sedmih celjskih vrtcih, enajstih osnovnih in sedmih srednjih šolah ter v Dijaškem domu. Na drevesa ob savinjskem nabrežju bodo nameščeni v začetku decembra. Gre za projekt, ki je letos izveden devetič zapored v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in Šolskim centrom Celje. Lani zaradi ukrepov za zajezitev epidemije ni bil izveden.

DejC