Prifarski muzikanti na božič zaigrali in zapeli pri sv. Jožefu v Celju

26. 12. 2018 21:19

Na Božič so v cerkvi Sv. Jožefa Celje gostili člane priznanega etno ansambla Prifarski muzikanti.  To je bil koncert iz sklopa ”Glasba na hribu”, ki jih pripravljajo v Domu Sv. Jožefa. Božično domovinski koncert se je začel ob 16 uri in trajal slabi dve. Vstop je bil prost.

Po 30 letih delovanja in kar 27 izdanih albumih je bilo pričakovati obsežen izbor najlepših božičnih pesmi in napevov. Za v večini starejše obiskovalce, ki so do zadnjega kotička napolnili prostor, so pripravili kar 25 pesmi. Pri njih jim je pomagala tudi citrarka Jasmina.

dsc01735-kopiraj

Začeli so z umirjenim instrumentalom kateremu je sledila pesem Jaslice ter znana Amazing Grace. V prvem nagovoru občinstvu so govorili o pomenu Božiča ter nanizali še pesmi Božično drevo in Tri ladje.  V naslednjem premoru so predstavili prelepo koledniško pesem poljskega izvora V nočni tišini ter jo tudi del odpeli v poljščini. Po pesmi Prečudovita je nocojšnja noč, so na oder povabili njihovo scenaristko zadnjih 15 let G. Rosvito Pesek, ki je tudi soproga najbolj prepoznavnega prifarca Mitje Ferenca. Širši javnosti je znana tudi kot voditeljica Odmevov na TV Slovenija.

Skozi nekaj iskrih anekdot je predstavila člane zasedbe ter poudarila njihovo odlično sodelovanje, ki je botrovalo visokemu jubileju v kar treh desetletjih. Dva njihova člana sta bila člana okteta Moris v času osamosvajanja Slovenije ter leta 1991 ob odhodu zadnjega vojaka JLA skupaj z ostalimi odpela borbeno pesem Ob Kolpi. S tem podatkom je spretno navezala temo na praznik ob Dnevu samostojnosti in enotnosti. Zanimivo je bilo poslušati njeno razmišljanje o dnevih, ki so privedli do tega praznika saj je kot odlična novinarka znala lepo obuditi spomine in požeti navdušujoč aplavz.

dsc01741-kopiraj

Borbena Ob Kolpi je tako zazvenela tudi tokrat. Sledila ji je pesem V sončno deželo in naslednji nagovor občinstvu. Prifarci so se spomnili 10

0bletnice od konca 1. svetovne vojne, ko so se naši rojaki borili za tujce proti tujcem, kot so dejali. Temu je sledila pesem Kralj talijanski ter Na obisku v Prekmurju in Lastovki v slovo.

 Obiskovalci so med koncert navdušeno ploskali in vzpodbujali nastopajoče ter pritegnili pri marsikateri pesmi. Ko so pesmi postajale vedno bolj poskočne pa so še dodatno oživeli. Prifarci so na plan potegnili še godala in ob pesmi Marko skače je bilo vzdušje na vrhuncu.

dsc01748-kopiraj

Po nekaj živahnih pesmih so se skromni kot so; le spomnili tudi nase. Od leta 1988, ko so začeli s svojim glasbenim ustvarjanjem kot spremljevalna tamburaška skupina plesalcem folklore, so doživeli marsikaj so dejali. Štirim zmagam na festivalu narečnih popevk v Mariboru, so dodali Zlatega petelina za najboljši etno album, zmago na festivalu Etno Kostel in zelo svetlečo in bleščeča zmago na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo. Po 29 letih obstoja so se lani prvič preizkušali v Portorožu na festivalu melodij Morja in sonca in s pesmijo “Že nona mi je rekla, Tako kot je prav,” poželi mnoge simpatije. Obljubili so, da bodo še tekmovali.

Koncert so nadaljevali prav s to pesmijo in dodali, da glavnina članov skupine prihaja s Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel , ki je tik ob meji s Hrvaško. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo. Ker njihova občina meji tudi na belo-krajnsko so nadaljevali z znano pesmijo s tistih krajev Pobelelo pole. Tej pesmi je sledila Vejica rožmarina (avtorska) in znana Iz zemlje gre v trsek.

Po še nekaj pesmih, ko so že hoteli zaključiti koncert so jih stoječe ovacije priklicale nazaj, da so zapeli še Na pragu sem stal in nepogrešljivo Sveto noč.

Prifarci so: Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari (drugi tenor), Valentin Južnič na bisernici (prvi bas), Martin Marinč na diatonični harmoniki (drugi bas), Toni Obranovič tudi na klavirski harmoniki (prvi tenor), Uroš Obranovič na bugariji (prvi tenor), Jernej Pečak na violini (drugi tenor) in Brane Počkar na braču (prvi bas).

Franci Gajšek

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 4,039 seconds.