Prifarski muzikanti navdušili v atriju Doma sv. Jožef Celje (foto in video)


prifarski_muzikanti_dom_sv_jozef_celje_1Prvo junijsko nedeljo je v okviru sklopa večerov v atriju potekal koncert domače glasbe, kjer so nastopili Prifarski muzikanti, skupina, ki s pesmijo in vižami ohranja bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo že vse od leta 1988. Z nesporno glasbeno širino in kvaliteto so še enkrat več navdušili poln atrij Doma sv. Jožefa v Celju. Obiskovalcem so se predstavili z zimzelenimi melodijami, pesmimi dalmatinskih klap, domačimi in tujimi popevkami in ljudskimi pesmimi drugih narodov.

Skupina Prifarski muzikanti, ki so svojo pot začeli pri Fari v Kostelu, so Mitja Ferenc, Valentin Južnič, Martin Marinč, Toni Obranovič, Uroš Obranovič, Jernej Pečak in Brane Počkar. Že pred leti so pričeli žeti odlične rezultate njihovega glasbenega ustvarjanja. Za njihov četrti album Dober večer, mamica so že leta 2000 prejeli Zlatega petelina za najboljši etno album. Od takrat se je njihova glasbena pot le še vzpenjala.

prifarski_muzikanti_dom_sv_jozef_celje_2

Prifarci so že leta 2004 na Festival narečne popevke v Mariboru s pesmijo Nežica pripeli četrto nagrado. Leto zatem so s pesmijo v gorenjskem narečju Moja deklca prvič zmagali. Leta 2008 se je na Festivalu narečne popevke spet najvišjemu številu glasov gledalcev TVS pridružila še prva nagrada strokovne žirije za pesem v ribniškem narečju Lepu je blu. Naslednjo nagrado so prejeli leta 2010, ko so po izboru TV gledalcev spet zmagali s pesmijo (zopet v ribniškem narečju) Na spumlad. Naslednji zavidljivi uspeh so dosegli leto za tem, ko so se za zmago borili že četrtič – in uspeli. Največ glasov gledalcev je dobila njihova pesem v primorskem narečju Moja Izola.

Nedvomno pa so najbolj ponosni na zmago, ki so jo dosegli na Slovenski popevki 2009. Tisti nekdo je takrat postala najboljša pesem po izboru gledalcev. Junija istega leta pa so Prifarci zmagali tudi na festivalu Etno Kostel, katerega idejni očetje so sami. Zmagovalna pesem je bila Matilda, hudomušna zgodba o gospe s koso, ki se ji vesela družba spretno izogiba. Poleg omenjenih uspehov in zmag pa so posebej ponosni na velike gala koncerte v Cankarjevem domu v Ljubljani, ki jih pripravljajo vse od leta 2009.

prifarski_muzikanti_dom_sv_jozef_celje_3

Skupina, ki jo odlikuje izvrstno štiriglasno petje, je vsako pesem nadgradila z igranjem na raznovrstne inštrumente. Tudi slednje je zagotovo potrditev glasbenim kritikom, ki prifarce se še vedno upravičeno uvrščajo med najboljše etno skupine na Slovenskem. Tudi v atriju so se predstavili z raznoliko glasbo in pravšnjo mero humorja. Številni obiskovalci so med koncertom peli skupaj z njimi, poseben pečat je v srcih mnogih pustila pesem Bom šel na planince. Zagotovo lahko zaključimo, da so dosegli vsa pričakovanja.

Vabljeni, da v spodnjih video posnetkih prisluhnete insertom s koncerta. Med drugim lahko prisluhnete pesmim Matilda in Bom šel na planince. V galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s koncerta.

[simpleviewer width=100% height=700 id=836]

eH

dzjezz2015-polsi-klik