Prifarski muzikanti ogreli obiskovalce Pravljične dežele (foto)


V začetku predbožičnega tedna so na trgu Pravljične dežele nastopili Prifarski muzikanti. V skladu s pričakovanji tudi najzahtevnejše publike, so pripravili nepozaben večer, ki ga je med drugim zaznamoval novozapadli sneg. Na koncertu jih je spremljal glas radijske napovedovalke Darje Štravs Tisu, ki postaja stalna in vse bolj prepoznavna vokalistka zasedbe.

Prifarski muzikanti, ki so si ime nadeli po vasi Fara, ležeči ob mejni reki Kolpi, skupaj snujejo že dobrih dvajset let. V tem času so skupino zaznamovale številne menjave članov, Martin Marinič je od vsega začetka šef skupine. Prvi večji uspeh je skupina doživela pred skoraj dvanajstimi leti, ko je njihova četrta zgoščenka (Dober večer, mamica), postala etno album leta 2000, kar jim je prineslo prvo prestižno nagrado Zlati petelin.

Številni obiskovalci so se kljub mrazu pozibavali ob prijetnih ritmih "Prifarcev".

Od takrat se je njihova glasbena pot le še vzpenjala. Vse od leta 2004 se redno udeležujejo Festivala narečne popevke, osvojili so četrto mesto, že naslednje leto so po telefonskem glasovanju gledalcev zmagali s pesmico Moja deklica, zapeta v gorenjskem narečju. Tri leta kasneje so za pesem v ribniškem narečju Lepu je blu osvojili absolutno prvo mesto, saj so bili najboljši po mnenju glasovalcev in strokovne žirije. Leto 2008 je bilo za “Prifarce” prelomno tudi zaradi dvakrat razprodane Linhartove dvorane Cankarjevega doma, nastopili so z gostoma Nušo Derendo in Andražem Hribarjem. Leto kasneje so v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopili z gostjo Manco Izmajlovo in s sedemnajstimi damami domače narodnozabavne glasbe.

Darja Štravs Tisu postaja vse bolj prepoznavna vokalistka "Prifarcev".

Leta 2009 pa so zmagali na verjetno najprestižnejšem slovenskem festivalu, na Slovenski popevki. 2010 so zopet postali zmagovalci glasovanja občinstva oz. glasov po telefonu narečnih popevk v Mariboru, kar so ponovili tudi letos. Pred kratkim so Prifarski muzikanti s koncertom Poklonimo se Sloveniji zopet napolnili Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, kjer se jim je na odru pridružil Juan Vasle in skupina Ano urco al pa dvej.

Prifarski muzikanti so še enkrat več dokazali, da so povsod priljubljeni.

Za Prifarske muzikante je že skoraj stalnica, da kjerkoli se pojavijo, žanjejo ogromne aplavze in pobirajo številne nagrade. O njihovi priljubljenosti smo se lahko prepričali tudi minuli ponedeljek, ko se je kljub hladnemu ozračju na trgu zbrala številna množica, ki se je v prijetni glasbi zdaj že “prekaljenih mačkov” pozibavala in z njimi pela. Vabimo vas k ogledu spodnje galerije fotografij, posnetih na koncertu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=102]

t/f: Egon Horvat