S pokopom pusta zaključen Celjski pust 2014 (foto in video)


pokop pusta celje 2014 1Na pepelnično sredo se je s pokopom pusta, ki ga že vrsto let organizira KUD Svoboda Zagrad Celje, tudi v Celju uradno končal projekt Celjski pust 2014. Po torkovi pustni povorki učencev celjskih osnovnih šol in vrtcev po ulicah Celja, so včeraj s pokopom pusta zaokrožili uspešen in odmeven projekt, nad katerim je bdel Zavod Celeia Celje.

Malo pred 16. uro je povorka krenila izpred Muzeja novejše zgodovine Celje proti Krekovem trgu, kjer je potekalo osrednje slovo od pusta. V povorki so sodelovali člani KUD Svoboda Zagrad Celje in KUD Klopotec iz Haloz. S pokopom pusta se je končal norčavi čas, katerega vrhunec je potekal dan prej, na pustni torek, ko so po vsej Sloveniji rajale številne maškare in radovedneži.

Obsodba se je nanašala na vse tegobe in težave, ki so nas pestile v zadnjem letu.
Sodba se je nanašala na vse tegobe in težave, ki so nas pestile v zadnjem letu.

KUD Svoboda Zagrad Celje že vrsto let skrbi za ohranjanje običajev in kulturne dediščine, med katere spada tudi pokop pusta, ki ima v Celju dokaj zavidljivo tradicijo. S slamo napolnjenega “pokojnika”, oblečenega v stara oblačila, so ob spremljavi godbe na pihala, župnika, sodnika, pokojnikove žene, pokojnikovih otrok, nosačev, rablja, nosača križa in zastave ter ostalih, prinesli na Krekov trg, kjer so mu sodili.

“Obtoženi” je bil spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice, ki so je nanašala na vse aktualne gospodarsko-politične in ostale probleme. Izrečena kazen je bila smrt s sežigom sredi trga.

pokop pusta celje 2014 3

Vabljeni k ogledu video posnetka povorke in sežiga pusta, v galeriji fotografij pa si lahko ogledate utrinke s pokopa pusta.

[simpleviewer width=100% height=700 id=517]

v/t/f: eH