Stand up komedija Perice Jerkovića na Starem gradu Celje: Rojen v Jugi (foto)

08. 07. 2013 09:30

Se še spominjate časov, ko je mleko teklo iz plastičnih vrečk, ko so se otroci veselili “Životinskega carstva” in ko smo se na morje vozili v natrpanih stoenkah? V te čase je minuli četrtek na Starem gradu Celje obiskovalce popeljal stand up komik Perica Jerković.

Perica je svoje nostalgično popotovanje pričel v Jugoslaviji in nadaljeval s prihodom družine Jerković v Slovenijo, ki ima po njegovem mnenju sodeč zelo zanimiva imena krajev kot na primer Mišji dol, Gornje Ležeče na Primorskem, Krvava peč ter najbolj priljubljeno ime stand up komika – Pekel. Samo predstavljajte si zabavo ob prijatelju iz Pekla! Sam sicer že šest let živi v Ljubljani, kamor se je preselil iz Kopra. Čeprav je tam preživel najlepša leta svojega življenja, pa se je dotaknil tudi tegob, ki jih vsak preživlja s svojimi starši – starši imajo namreč vedno prav. Četudi to pomeni, da sta liter vode in liter olja enako težka. Olje pa ima še bolj pretresljivo sposobnost plavanja na vodi!

Pri popotovanju po Sloveniji Perica Jerković ne pozabi niti na slovenske stereotipe. Slovenke namreč veljajo za “seksualno radodarne”, poleg tega pa velja, da so Slovenci zelo zadržani, kar lahko ovržemo s tezo, da je Ljubljana edino mesto, kjer gredo ljudje ob enih zjutraj v Cvetličarno. Kar se tiče stereotipov pa tudi Slovenci ne ostanejo dolžni bivši Jugoslaviji, saj lahko pogosto slišimo rek “Vse na -ić je nič.” Še dobro, da imajo najbolj znani Slovenci tudi slovenske priimke: Miklošič, Makarović, Toporišič … In seveda Strojan!

Perica je s svojim humorjem presedlal na avtocesto, kjer pogosto naletimo na zelo nervozne voznike, ki jih sam poimenuje kar “psihopati”. Tako se vedno najde kdo, ki ima boljši avto od tebe in ti bo že na petih kilometrih z vsem poznanim hitrim vklopom in izklopom dolgih luči “prijazno” nakazal, da prihaja. Rešitvi sta dve: ali se mu vljudno umaknete, ali pa se enostavno ne pustite. The show must go on. Jerković obenem še razkriva, zakaj so nekateri posamezniki z dobrimi avti tako agresivni vozniki. Naj izdamo samo, da skrivnost leži v velikosti njihovega spolnega uda.

Komik v svojem pripovedovanju zaide tudi v babilonsko-asirsko književnost in na podlagi Epa o Gilgamešu pojasnjuje, zakaj je Gilgameš “čefur”. Ali so vam morda znane karakteristike, da po boju dva postaneta najboljša prijatelja in da se dva pomerita z enim? Na podlagi tega se je Perica zopet vrnil v Jugoslavijo in v času komunizma, ko je vse za vse enako, ampak v bistvu niti ni. Isto velja tudi za Živalsko kraljestvo kot lepo paradigmo bivšega sistema. Vse je bilo namreč super, dokler nisi zagriznil v čokolado … in se vprašal, v kaj si v resnici zagriznil.

Perica je pot nadaljeval tudi po Romuniji, kamor se je odpravil kolesariti s prijateljem Slovencem. Komik je namreč v Slovencih odkril nek ekstremističen gen, ki zahteva, da Slovenci vedno osvojijo vse. Problem je v tem, da je bil komikov prijatelj za “osvajanje” Romunije nekaj stoletij prepozen. Pa tudi premajhno vojsko je imel.

Jugoslovanski humor pa je presegel tudi meje Evrope, saj se Perica dotakne govornih napak Kitajcev in Japoncev, pri čemer je z žalostjo ugotovil, da Japonci nikoli ne bodo mogli evolvirati v “čefurje”.  Skrivnost se skriva v črki “l”, ki je Japonci ne morejo izgovoriti. Bi se pa v vlogi “čefurjev” precej dobro znašli Kitajci. Samo predstavljajte si “kitajske čefurje” v Celju!

Seveda ni šlo brez moško-ženskih odnosov, ki zajemajo tudi spolnost med nosečnostjo. Perica Jerković je s partnerko namreč pred kratkim postal oče sinu Tristanu. Pri tem se je umaknil od trenda slovenskih slavnih osebnosti, ki dajejo svojim otrokom eksotična imena. Problem je namreč v tem, da ima družba do ljudi s takšnimi imeni določena pričakovanja. Če samo vzamemo za primer hčerko Rebeke Dremelj, ki se imenuje Šanaja, si predstavljamo kakšno pevko ali pa eksotično plesalko … Ne pa prodajalke zelenjave. Bloger še posebej izpostavi ime Igor, ki nakazuje na to, da je bilo staršem očitno precej vseeno, če so svojega otroka poimenovali Igor.

Stand up komik je iz moško-ženskih odnosov presedlal še na temo hišni ljubljenčki, ki ni tako značilna za stand up komedijo, vendar je odlično imitiral psa in mačko. Mačke primerja kar z najstnicami iz Beograda, kar se tiče psov pa komik ne razume, zakaj si ljudje omišljajo pitbule, buldoge in podobne pasme, izrazil pa je razumevanje za lastninjenje bulmastifov.

Perica Jerković je tako tudi pred celjskim občinstvom dokazal, zakaj sodi med najbolj obetavne stand up komike v Sloveniji, vizualni dokaz za to pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=407]

F/T/V: Tina Ožvald

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
188 queries in 2,758 seconds.