Tabuji z avtobiografskim muzikalom “Odprto” v Celjskem domu (foto in video)


tabu_odprto_1Minuli četrtek je v Celjskem domu potekal avtobiografski muzikal skupine Tabu, s katerim so člani te popularne slovenske skupine v svojih hitih v 19 prizorih občinstvu prikazali svojo glasbo in doživetja v 15 letih delovanja. Člani trenutne zasedbe (vokalistka Tina Marinšek, bobnar Primož Štorman, kitarist Tomaž Trop, bas kitarist Iztok Melanšek ter klaviaturist Aleš Beriša) so v predstavi igrali same sebe, za scenarij in režijo pa je poskrbel Marko Vezovišek. Tokrat je kot gost z njimi nastopil mednarodno priznan glasbenik in skladatelj Goran Bojčevski. 

Kmalu po 21. uri se je (zaradi dežja iz Starega gradu prestavljenega prizorišča) v napolnjeni dvorani Celjskega doma pričel avtobiografski muzikal skupine Tabu, ki je nekakšna mešanica igranih vložkov in akustično preoblečenih skladb skupine. V povsem novem izzivu skupine, ki temelji na duhovitem, (samo)ironičnem potovanju skozi petnajst letno zgodovino benda, se na nek način odpirajo drug drugemu, pa tudi občinstvu in samemu sebi.

Goran Bojčevski se je Tabujem pridružil na odru.
Goran Bojčevski se je Tabujem pridružil na odru.

V vseh prizorih (kar 19 jih je) člani skupine igrajo svoje vloge po scenariju, pri čemer gre za povezanost v celoto (in ne morda po pričakovanju številnih nizanje anekdot za anekdotami). Gledalec skozi predstavo morda dobi vpogled v odnose med člani skupine, vsekakor pa spozna, kako se je njihova pot pravzaprav začela. Ob tem večkrat omenijo Nino Vodopivec, s katero se je vse pravzaprav začelo, a se ta ne pojavi na odru.

Tina Marinšek v muzikalu nastopa kot osrednja pripovedovalka zgodb, ki s svojo a priorno zvedavostjo vleče niti med spomini ostalih članov. Ob tem ji je v pomoč Tabujeva skrinja zaveze, njihov t.i. sveti gral, v katerega so se po njihovih  besedah stekale solze in smeh vsa leta delovanja. Tina je iz skrinje vlekla spomine na preteklost, stvari in predmete, okrog katerih je nastajala posamezna zgodba.

tabu_odprto_3

Prav zanimive pa so nekatere zgodbe, ki so jih Tabuji predstavili. Nikakor ne moremo mimo tistih, casino v katere so med drugim vključeni dvomi in manj svetli trenutki, ki so jih doživljali. Predvsem ob odhodu prve vokalistke Nine in posledično prihodu Tine, njene treme in neuspeha ne Misiji Evrovizije. Seveda pa so te spomine nadgradili z njihovimi neizživetimi sanjami – s prejemom viktorja.

Skozi predstavo pa so Tabuji predstavili tudi nastanek njihovih največjih hitov (Dobra vila, Angel, Začarano telo, Pesem in dotik), s čimer se se posebej dotaknili njihovih največjih oboževalcev. Za prav vsako skladbo, ki je seveda prearanžirana, si vzamejo čas. In na koncu, ko je Maki v roke namesto akustične vzel električno kitaro, so Tabujevci pokazali, da je elektrika še vedno tista prva, vodilna nit njihovega ustvarjanja.

tabu_odprto_4

Skupina se je zadane naloge lotila na inovativen način, kar jo precej izpostavlja in razlikuje od skupin, ki so se predvsem v zadnjem obdobju lotili akustičnih predelav svojih “komadov“. Ob tem je potrebno napisati, da so se Tabijevci, kljub dejstvu, da so v prvi vrsti glasbeniki in ne igralci, v Celju odlično izkazali. In seveda poželi precejšnji aplavz napolnjene dvorane Celjskega doma.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerega smo zajeli nekaj utrinkov s predstave, seveda pa smo tudi tokrat posneli bogato galerijo fotografij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=638]

v/t/f: eH

polsi-flosfest-klik