Poletje v Celju: Pestro dogajanje tudi v skritih kotičkih mestnega jedra


Celje klub obdobju “kislih kumaric” poleti zaživi v pestrem kulturnem utripu. Zanj pa ne poskrbijo le festivali, delavnice in koncerti na večjih površinah, temveč tudi bolj ali manj znani gostinski lokali s svojimi kulturnimi in zabavnimi programi. Predstavljamo vam nekaj takšnih kotičkov v Celju, kjer ne boste odžejali le svojih brbončič, temveč tudi dušo.

ŠPITAL ZA PRJATLE

Ob Vodnem stolpu v središču mesta se nahaja manjši lokal v prijetnem ambientu, ki gostem ponuja vedno dobro glasbo, izvrstno kavo, predvsem pa razgibano dogajanje. Lokacija je še posebej priljubljena poleti, saj lahko v prijetni senci vsakdo najde zavetje pred poletno vročino. Špital za prjatle pa ponuja mnogo več kot le to. Vsako prvo soboto v mesecu organizira Kavarniške večere, ki gosti vsestranske in talentirane umetnike. Poleg tega pa Špital za prjatle v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje organizira tudi druge kulturne in zabavne dogodke ob Vodnem stolpu.

To se lahko prepričate že v četrtek, ko bo prav na tem mestu ob 20. uri potekal glasbeno-poetični dogodek Cantadora – pripovedovalka zgodb. Nastopa Vesna Prevolšek, celjska ulična glasbenica z gosti.

3. avgusta bo Špital za prjatle obiskal Uroš Planinc Group, instrumentalna rock skupina iz Celja, ki bo ob 20. uri k Vodnemu stolpu privabila vse ljubitelje pristnega rocka.

8. avgusta ob 20. uri bo odrske deske pri Vodnem stolpu prevzela zasedba mladih glasbenikov, ki  se nam bodo predstavili v barvah neminljive slovenske popevke. Vabljeni torej na koncert Z gradu odkrivamo nov svet.

10. avgusta bo Špital za prjatle samostojno organiziral koncert skupine Cabaret band, ki bo Celje popeljala v stare dobre cabaret ritme.

V nedeljo, 18. avgusta ob 20. uri bo prizorišče pri Vodnem stolpu prevzela kar skupina Carpe Diem, ki se po skoraj enoletnem premoru vrača na glasbeno sceno.

Dan kasneje, 19. avgusta, bo ob 21. potekal malce drugače obarvan dogodek, saj bo Špital za prjatle gostil video prireditev Besede miru, ki vsebujejo odlomke iz govorov Prema Rewata. Vabljeni vsi, ki iščete ali pa ste že uspešno našli notranji mir. Ponovitev video prireditve bo potekala tudi 20. avgusta ob isti uri.

23. avgusta se bo treslo celo Celje v ritmih irske glasbe, saj bo Špital za prjatle ogrela zasedba D Brincl band. Ljubitelji irske glasbe pozor! Dogodka ob 20. uri ne gre zamuditi.

26. avgusta ob 21. uri bo dogajanje v Špitalu za prjatle malo drugače obarvano, saj bo potekala projekcija dokumentarnega filma Življenje in delo Bruna Groeninga. Ponovitev filma bo dan kasneje ob isti uri.

Špital za prjatle bo v petek, 30. avgusta ob 20. uri poskrbel tudi za vse podpornike smejalnih gubic z gledališko komedijo Krčmarica Mirandolina v izvedbi KUD “Zarja” Trnovlje-Celje.

Poletno obarvano dogajanje, ki mu bo sledila še bolj pestra jesen, bo zadnji avgustovski dan zaznamoval jam session, ki bo navdušil vse ljubitelje glasbe, v srca obiskovalcev pa bo povrnil poletne ritme.

TAMKOUČIRI

“A gremo v TamKoUčiri?”

“Kako, če pa včeraj nisva bila nikjer skupaj?”

To je najpogostejši odziv, ko ljudje izvedo za prijeten in umetniški ambient v Gosposki ulici. TamKoUčiri je popolna lokacija za umetnike različnih kovov in za vse obiskovalce, ki si želijo preprostega in prijetnega vzdušja, ki v njih prebuja občutek domačnosti. Tako tam pogosto potekajo različne likovne razstave še neuveljavljenih celjskih umetnikov, literarni večeri, tematski večeri, poleg tega pa se lahko ljubitelji nočnega življenja sprostijo v novih kletnih prostorih z glasbo, ki ima dušo. Vse dogodke objavljajo sproti, tako da je vredno spremljati dogajanje v TamKoUčiri.

LOCAL

V konec poletja se boste v Localu zavihteli v ritmih tanga. 22. avgusta ob 21. uri bo Local gostil prvo Poletno LocalCoolturo, ki bo obsegala Tango večer s Kvintetom Gamma. Naslednja poletna LocalCooltura sledi 29. avgusta ob isti uri v malo drugačnih ritmih z zasedbo Funk Express. Z dvema različnima tematskima večeroma se bomo tako lahko počasi poslovili od poletja in vstopili v pestro jesensko dogajanje.

METROPOL

Metropol ima v poletnem času malo drugačen in inovativen program. Obiskovalcem namreč ponuja Kino pod zvezdami, ko si lahko pod zvezdami na celjskem nebu ogledate kvalitetne in aktualne filme. V nadaljevanju objavljamo tudi program:

LJUBEZEN JE VSE, KAR POTREBUJEŠ Petek, 26. julij ob 22.00
POGOVORITI SE MORAVA O KEVINU Sobota, 27. julij ob 22.00
VROČI MIKE Petek, 2. avgust ob 22.00
ŽENSKE IZ 6. NADSTROPJA Sobota, 3. avgust ob 22.00
JEKLENO NEBO Petek, 9. avgust ob 21.30
POLETNA NEVIHTA Sobota, 10. avgust ob 21.30
UČITELJ Petek, 16. avgust ob 21.00
SOL ŽIVLJENJA Sobota, 17. avgust ob 21.00
NA SLEDI OČETU Petek, 23. avgust ob 21.00
SLEPE STENE Sobota, 24. avgust ob 21.00

Poletje v Celju tako ponuja izjemno pestro dogajanje tudi v najbolj skritih celjskih biserih, tako da priporočamo obisk kakšnega glasbenega večera, kina pod zvezdami ali pa enostavno osvežitev v Knežjem mestu.

F/T: Tina Ožvald