Valentinov koncert Oliverja Dragojevića, Radolfija in Novih fosilov v Celju (foto)


valentinov koncert celje 1Minuli petek je Valentinov koncert potekal tudi v dvorani Golovec v Celju, kjer so se številnim obiskovalcem predstavile hrvaške glasbene legende. Po nastopu Oliverja Dragojevića je na oder stopil Davor Radolfi, za njim pa težko pričakovana skupina Novi fosili z enim najprepoznavnejših vokalov bivše države, Sanjo Doležal.

Prvi v vrsto hrvaških glasbenih legend se je na Valentinovem koncertu predstavil decembra 1947 v Splitu rojen Oliver Dragojević, navajen številnih razprodanih koncertov. Eden najuspešnejših in najbolj priljubljenih pevcev hrvaške glasbene scene, po poreklu iz Vele Luke na otoku Korčula, je v svoji bogati glasbeni karieri nastopil in napolnil nekatera zelo znana slovenska, hrvaška, evropska in ostala svetovna prizorišča kot so v Royal Albert Hall-u Pariz leta 2006, Cernegie Hall-u V New Yorku, Konzerthaus na Dunaju, Royal Albert Hall v Londonu, Ljubljanske Križanke, dvorano Tabor Maribor, Arena Zagreb, Arena Split, Sarajevo…

Dragojevićev prvi javni nastop sega v leto 1967, ko je prebil led s pesmijo “Picaferaj”, hkrati pa je bil to tudi začetek velikega in pomembnega glasbenega sodelovanja – dolgoročnega sodelovanja med Oliverjem in Zdenkom Runjićem. Njegova uspešna kariera se je od takrat le vzpenjala. Poznajo ga številni slovenski ljubitelji hrvaške glasbe, velikokrat je nastopil v Celju. Pričakovano je tudi minuli petek nastopil v nabito polni dvorani Golovec, kjer je navdušil in obnorel množico, ki ga je z odra pospremila z gromkim aplavzom.

valentinov koncert celje 2V Zagrebu rojeni hrvaški izvajalec latino glasbe Davor Radolfi je že v rani mladosti odšel na izpopolnjevanje kitare ter latinsko ameriškega ritma v Italijo. Slednje je pustilo neizbrisen pečat v njegovem nadaljnjem umetniškem ustvarjanju, saj je Radolfi po vrnitvi v Zagreb leta 1988 pričel nastopati v skupini Ritmo Loco, s katero so posneli svoj prvi album “Pjesme Latinske Amerike“. Štiri leta kasneje sta bila objavljena kar dva nova albuma v španskem jeziku, z naslovoma “Canto Latino” ter “Baila como…Yo“. Prava prelomnica za Davorja Radolfija in skupino Ritmo Loco je bilo leto 1994, ko so izdali že svoj četrti album “Za ljubav jedne žene”, na katerem so bile pesmi v hrvaškem jeziku.

valentinov koncert celje 3Zadnja med nastopajočimi je nastopila legendarna hrvaška zasedba Novi fosili, ki je v vseh letih obstoja (43 let!) izdala 22 albumov in z enim najprepoznavnejših vokalov bivše države, Sanjo Doležal, obnorela vse generacije. Na številnih natečajih so osvajali najprestižnejše nazive in nagrade. Skupino so zaznamovale kar tri vokalistke: od 1976 do 1983 je v skupini prepevala Đurđica Barlović, nato je od leta 1983 do 1991 v skupini prepevala Sanja Doležal, od 1995 do 2001 pa Nataša Belošević in Jelena Fošner. Od leta 2005 pa je “frontmenka” zopet Sanja Doležal.

valentinov koncert celje 4

Novi fosili na koncertih izvajajo izključno svoje pesmi, torej Dujmićeve mojstrovine, kar je tako njihova posebnost kot glavno pravilo. Nekatere njihove uspešnice danes ponosno nosijo naziv “zimzelene” ali “legendarne”. Po nedavni tragični izgubi Nenada Šarića, se je Sanja Doležal ob Rajku Dujmiću, Vladimirju Kočišu Zecu in Marinku Colnagi znova vrnila na velike odre s svojimi večnimi uspešnicami: Za dobra stara vremena, Najdraže moje, Milena generacijo, Ja sam za ples, Reci mi tiho, Košulja plava, E moj Saša,…

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na Valentinovem koncertu v Golovcu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=512]

t/f: eH