Večer slovenske popevke na Starem gradu Celje 2015 (foto, video)


DSC01513Pretekli petek so se na celjskem gradu ob pomoči treh vrhunskih pevcev in banda poklonili slovenski  popevki. Nuška Drašček, Alenka Godec in Lado Leskovar so s spremljevalno zasedbo štirih glasbenikov pričarali večer poln romantike, emocij in ne nazadnje tudi smeha – večer, ki si ga bodo obiskovalci nedvomno zapolnili.

Kdo med nami ne pozna slovenskih skladb, kot so Poletna noč, Med iskrenimi ljudmi, Zemlja Pleše in Orion? So skladbe zlatega obdobja slovenske popevke. So skladbe, ki so gradile našo glasbeno zgodovino, se vtisnile v naša srca in postale sinonim za zlate čase slovenske popevke.

Celje se je pretekli petek spominjalo teh zlatih časov. V idilični atmosferi Starega gradu so zbrani lahko prisluhnili glasbi velikanov slovenske popevke, kot so Mojmir Sepe, Jože Privšek, Jure Robežnik in Ati Soss. Trije vokalisti in en odličen spremljevalni band so pričarali čudovit večer na čast slovenski glasbi, katero dandanes žal premalokrat slišimo na radijskih postajah.

Večer je s solo točko otvoril band, katerega sestavljajo štirje vrhunski jazz glasbeniki. Blaž Jurjevčič (klavir), Tadej Tomšič (saksofon), Ilj Pušnik (kontrabas) in Vid Ušeničnik (bobni) so tekom večera več kot odlično spremljali gostujoče vokaliste in s svojimi jazz vložki popestrili komade.

DSC01657Kot prva je na oder stopila Alenka Godec, priznana slovenska pevka, ki ima za sabo že 27 let glasbene kariere. V tem času je izdala 10 samostojnih albumov, od tega dva z Big Bandom RTV Slovenija. Kar dva njena albuma »So najlepše pesmi že napisane« sta presegla vsa pričakovanja in bila med najbolje predvajanimi v Sloveniji, trenutno pa jo lahko poslušate kot Rosie v slovenski verziji muzikala Mamma mia.

Nuško Drašček je širša javnost spoznala leta 2004, ko je zmagala na televizijskem izboru Bodi Idol. Letos je nase opozorila v oddaji Znan obraz ima svoj glas, na katerem je dokazovala, da poleg odličnega vokala premore tudi igralske sposobnosti. Sicer navdušenka nad šansoni, muzikalom, gospelom, bluesom in jazz standardi, se danes najde predvsem na področju klasične in operne glasbe.

Lado Leskovar se je z žlahtnim glasom in čutno interpretacijo zapisal med klasike poustvarjalcev slovenskih zimzelenih melodij. Posnel je mnogo plošč in sodeloval pri več filmih. Za radijske programe je posnel okoli 300 melodij in bil večkrat nagrajen za interpretacijo, leta 2009 pa je za svoje življenjsko delo prejel tudi nagrado Frana Milčinskega.

collage

Zbrani so na večer popevk lahko prisluhnili skladbam kot so Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Zemlja pleše, Mlade oči, Lastovke, Malokdaj se srečava in mnoge druge. Z nastopajočimi so prepevali, kar lahko opazite tudi v priloženem videu se z njimi smejali in uživali. Skupaj so ustvarili večer vreden spominov.

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=857]

Kristina Strašek

juan-vasle-posli-klik