Vikend slovensko-grškega prijateljstva v Zelen’dolu (foto, video)

02. 07. 2012 08:28

Zadnje junijske dni je v pravljični vasici Zelen’dol ob Šmartinskem jezeru zaznamoval slovensko-grški vikend prijateljstva, kjer so lahko obiskovalci podrobneje spoznali razgibano grško kulturo. Od petka do nedelje so namreč v pravljični deželi prevladovale grške zastave, zvezda dogodka pa je bil  v Celju živeči Grk Georgios Kalogeropoulos. Ob ritmih grške glasbe je namreč za obiskovalce pripravljal pravo grško hrano z avtohtonim olivnim oljem in začimbami.

Ljubitelji grške kulture so se lahko tako vsak dan hladili z grškim pivom in vinom, prav tako pa so lahko uživali ob grških specialitetah, kot na primer osvežilna zelenjavna jed tzatziki, grški ražnjiči soulvaki, manjkala pa ni niti čisto prava grška solata. Pripravo slednje sta Georgios Kalogeropoulos in kuhar Bernard Novljan, sami pa si jo lahko ogledate na spodnji video povezavi.

Grška solata

Vsakodnevno je potekala predstavitev bogate grške kulture, v soboto pa so se obiskovalci celo lahko naučili osnove grškega jezika. Ker pa gre koristno z roko v roki tudi s prijetnim, so se lahko v večernih urah pomerili tudi v tradicionalnih grških plesih. Zaključek vikenda slovensko-grškega prijateljstva je zaznamoval še obisk grškega in ciprskega veleposlanika, ki sta pohvalila Šmartinsko jezero kot skrit biser Celja in okolice.

Obiskovalci so lahko kupili tudi avtohtono grško vino, olivno olje in olive ter s tem ponesli nekaj grškega duha tudi v svoje domove.  Grški temperament bomo tako lahko še kdaj začutili v Zelen’dolu, do takrat pa lahko uživate ob utrinkih iz druženja v spodnji fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=220]

F/T/V: Tina Ožvald

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
202 queries in 0,697 seconds.