Vintage Swing Festival Celje 2013: tridnevna proslava plesa, glasbe in swing stila (foto in video)


Minuli konec tedna je v Celjskem domu potekal 4. Vintage Swing Festival, nekakšni časovno-družbeni mehurček, znotraj katerega gre za povezanost ljubezni do swinga in rock&rolla, glasbe in plesa, stila oblačenja in posebnih vrednot. Tridnevni festival, v organizaciji 1. slovenskega swing društva Vintage, je potekal v znamenju plesnih delavnic (pod vodstvom priznanih domačih in mednarodnih inštruktorjev), pestrih glasbenih zasedb, swing DJ-jev ter tekmovalno-zabavnih dogodkov.

Swing ples združuje skupino plesnih zvrsti in stilov, nastalih kot odziv na swing glasbo iz 1920., 1930. in 1940. let. V zadnjih treh desetletjih pod tem terminom označujejo predvsem Lindy Hop, ples v paru, ki je svojo ponovno renesanso doživel v osemdesetih letih minulega stoletja letih v Ameriki, na Švedskem in Veliki Britaniji. Večina swing plesov ima korenine v afroameriških skupnostih (kot ljudski afroameriški ples).

Swing danes povezuje različne ljudi, ki prihajajo iz različnih okolij, imajo različno izobrazbo in so različnih starosti. Vzpodbuja svojo rast in ne upošteva narekovanj “pop družbe“, temveč uživa v svoji posebnosti in izvirnosti, veliko težo posveča dobrim medsebojnim odnosom ter duhovnem bogatenju in izpopolnjevanju. Kjer beseda šteje, kjer fantje odpirajo vrata dekletom, kjer pozdrav ni vprašanje trenutne ocene in kjer poljub nekaj velja.

Zgodovina Vintage Swing Festivala sega v leto 2008, v Ljubljano, ko je več kot 200 plesalcev swinga na Prešernovem trgu podirali Guinessov rekord v plesanju Charlstona v krogu. Od takrat je festival domoval v Ljubljani in razveseljeval ljubitelje swing glasbe in plesa s številnimi glasbenimi in plesnimi nastopi, delavnicami in prijetnim mednarodnim druženjem, brez katerega po prepričanju plesalcev swinga ni pravega festivala.

Plesne delavnice so vodili priznani mednarodni inštruktorji plesa (na fotografiji inštruktor Joseph Sewell).

Letos je swing ritme in ples v svoje dvorane sprejelo knežje mesto Celje. V sklopu festivala so obiskovalci uživali v odličnih glasbenih zasedbah, predstavila sta se celjski plesni orkester Žabe in ljubljanska swing skupina Zeleni zajci. Plesne večere so spremljali fotografi, na prizorišču so bile prisotne mojstrice vintage “hair styla”, na voljo so bile stojnice z raznolikimi stilskimi dodatki, plesnimi čevlji, plesnimi oblekami ipd. Vse dni festivala so se odvijale plesne delavnice, namenjene tako plesni javnosti kot tistim, ki še nikoli niso zares zaplesali.

Društvo Vintage je v Celjskem domu pripravilo tri različne zabave, ki so postregle s pestrim dogajanjem, nastopi, izvajalci in presenečenji. Prvi plesni dan je potekal v znamenju predstavitve celotnega festivalskega dogajanja, plesnih inštruktorjev ter v spoznavanju udeležencev dogodka. Ob polnoči so se obiskovalci zavrteli na plesu, poimenovanem “You&Me dance.” Za glasbo so skrbeli odlični Lindy Hop DJ-i, vrhunec glasbenega večera pa je pričaral Celjski plesni orkester Žabe z vokalistkama.

Ljubitelji swing plesa v skupinski akciji...

Drugi dan, vrhunec plesnega festivala, so popestrili nastopi številnih plesnih skupin iz Slovenije in tujine. Nastopili so člani ljubljanske swing zasedbe Zeleni zajci. Odvilo se je tudi plesno tekmovanje JACK&JILL. Večer so popestrile številne stojnice, tekmovalci so se lahko postavili pred fotografske objektive in si ustvarili fotografijo, ki jih bo trajno spominjala na ta enkraten plesni dogodek. V spodnjem video posnetku si lahko ogledate utrinke večernega plesnega tekmovanja Jack&Jill in skupinskega plesa.

Festival se je zaključil v nedeljo, ko so vsi udeleženci še enkrat ponovili vse plesne korake in jih še zadnjič odplesali ob zvokih izbrane glasbe. Mednarodni Vintage Swing Festival je dogodek, na katerem so se udeleženci imeli možnost učiti plesnih korakov od največjih imen swing inštruktorjev na svetu (Dax Hock in Sarah Breck iz ZDA, Joseph Sewell in Charlotte Middlemiss iz Velike Britanije, Nejc Zupan iz Slovenije, Abeth Farag iz Portugalske), uživali so v zaporednih swing zabavah, se družili s plesalci swinga iz celega svet, sklepali nova prijateljstva in uživali v nastopih swing glasbenih skupin in DJ-jev.

Pred kamero smo povabili Aleša Kolarja, organizatorja Vintage Swing Festivala Celje 2013, ki nam je zaupal številne podrobnosti festivala. Vabljeni tudi k ogledu video posnetka utrinkov sobotnega plesnega dogajanja in galerije fotografij, posnetih na delavnicah in sobotnem plesnem dogajanju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=444]

v/t/f: Egon Horvat