130 let od rojstva celjskega slikarja Seebacherja


Na današnji dan je bil pred 130 leti rojen celjski slikar Avgust Friderik Seebacher.
 
Po končani gimnaziji v Celju je študiral slikarstvo na Dunaju, kasneje pa izpopolnjeval svoje znanje še v Münchnu in Gradcu. Po vrnitvi v Celje je slikal krajinske in žanrske motive, predvsem olja in pastele, največ pa se je ukvarjal z grafiko, po kateri je tudi najbolj znan.
 
celeja_antiqua-et-novaVrhunec njegovega dela predstavlja grafični ciklus v dveh delih, ki nosi naslov Celeja antiqua et nova. Prvi del, ki je izšel leta 1926, vsebuje 12 originalnih radirank z motivi iz rekonstruiranega rimskega mesta Claudia Celeia in iz zgodnjekrščanske dobe, dodana pa so tudi vsebinska pojasnila. Delo je že ob izidu vzbudilo veliko pozornost, saj je bila naklada omejena le na 100 izvodov.
 
V drugem delu je leta 1930 prav tako z 12 radirankami upodobil zgodovino slavnega rodu Celjskih, predvsem njihov dramatični vzpon in propad. Zgodovinska pojasnila je dodal prof. Janko Orožen.
 
Seebacherjev slikarski opus so si Celjani lahko večkrat ogledali na razstavah, najodmevnejši pa sta bili v letih 1939 in 1940. Konec tega leta je tudi preminil.
 
Likovna kritika slikarju sicer ne pripisuje posebne umetniške vrednosti, kljub temu pa njegov opus predstavlja pomemben dokument za razumevanje določenega zgodovinskega trenutka na celjskem prostoru.

*naslovna slika je Seebacherjev avtoportret, ki ga hrani Pokrajinski muzej Celje; vir besedila: Kamra.si

flos-polsi-2017